HZJZ objavio nova pravila, cijepljena djeca neće u samoizolaciju

24.01.2022.

19:12

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Nastava online, ilustracija

Nastava online, ilustracija

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke među kojima je i ona da se karantene oslobađaju djeca do 18 godina koja su primarno cijepljena i koja su preboljela COVID pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja.

Minimalni kontakt sa starijima od 60 godina i kroničnim bolesnicima

Preporuča se da djeca izuzeta od karantene trebaju tijekom desetodnevnog razdoblja od bliskog kontakta sa zaraznom osobom u kolektivu svoditi na minimalnu mjeru kontakt s osobama starijim od 60 godina i osobama s teškim kroničnim bolestima. Također, trebaju nositi masku u svim prilikama kad je nemoguće izbjeći bliski kontakt. Preporučljivo je da pet do sedam dana nakon bliskog kontakta za zaraznom osobom naprave kućni test. U slučaju pojave simptoma testirati se treba brzim antigenskim ili PCR testom.

Kraća izolacija 'asimptomatskim' bolesnicima

HZJZ u najnovijim Preporukama navodi i da je izolacija skraćena asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja.

Osoba koja je ostvarila bliski kontakt sa zaraznom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u karanteni odnosno samoizolaciji ako je preboljela COVID i nakon preboljenja primila jednu dozu cjepiva ako nije prošlo više od četiri mjeseca od primitka cjepiva, ili preboljela covida i primarno cijepljena s dvije doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze.

Izuzetak zdravstveni i djelatinici u socijalnoj skrbi

U Preporukama se napominje i kako se preporuča karantena u trajanju od sedam dana, bez potrebe za testiranjem ako osoba ne razvije simptome. Izuzetak su zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi kojima je na temelju ranijeg preboljenja ili cijepljenja karantena skraćena na sedam dana trebaju prije povratka na posao uraditi brzi antigenski test (može i PCR ako kapaciteti testiranja dozvoljavaju) te se na posao mogu vratiti tek po dobivanju negativnog rezultata testa.

Pozitivan BAT - izolacija 7 dana

Ako osoba razvije simptome, potrebno je testirati je brzim antigenskim testom (BAT). U slučaju pozitivnog BAT nalaza, osoba se podvrgava izolaciji u trajanju od najmanje sedam dana, pri čemu se dan početka simptoma računa kao nulti dan. U slučaju negativnog BAT nalaza, preporučuje se ponoviti BAT nakon 24-48 sati te u slučaju ponovljenog negativnog nalaza prekid karantene po isteku sedam dana, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i kontinuiranog nošenja maske sljedećih sedam dana.

HZJZ navodi i da se PCR test, kad je god to moguće i kad dozvoljavaju kapaciteti testiranja i specifičnost situacije, treba koristiti kao prvi izbor testa za dijagnostiku u osoba koje imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti, ulaze u kolektiv u sustavu socijalne skrbi, ili se hospitaliziraju.

Sve je više zaražene djece - malo manje ih je od 17 tisuća, od toga je oko 3 i pol tisuće predškolske, a 13 i pol tisuća školske dobi. Najviše je zaraženih među učenicima viših razreda te srednjoškolcima. Sve više razreda u školama prelazi na nastavu na daljinu, a novost je da djeca koja su cijepljena neće morati u samoizolaciju. Njih je do 11 godina cijepljeno oko 900, od 12 do 14 oko 8 tisuća, a od 15 do 19 godina gotovo 60 tisuća.

Pozitivnih na koronavirus u školama i razreda koji nastavu prate na daljinu sve je više. U Primorsko-goranskoj županiji ih je 183, kaže epidemiologinja Danijela Lakošeljac. Od toga je 157 iz osnovnih škola i 26 iz srednjih škola.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutačno je COVID pozitivno 1857 od ukupno 55.000 osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a 10 škola održava nastavu na daljinu, rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić. Od tih deset škola šest je osnovnih i to po dvije iz Imotskog i Splita te po jedna iz Vrgorca i Kaštel Gomilice.Četiri srednje škole koje održavaju nastavu online su u Makarskoj, Pučišćima, Visu i Bolu. 

Na istoku zemlje veći broj hospitaliziranih


U Primorsko-goranskoj županiji broj hospitaliziranih ne raste, u Osječko-baranjskoj se povećava. U toj je županiji na liječenju ukupno 99 osoba. Bolest mnogi detektiraju i kućnim testovima. U ljekarnama, kažu, potražnja nikad veća.

- Otprilike svaki drugi, treći čovjek koji uđe u ljekarnu traži kućni trest na koronavirus, apsolutno mi se čini da je epidemija omikrona uzela maha i kućni testovi su postali jedna od, možda čak i najtraženija roba u ljekarni ovih dana, kaže Mario Vrebčević, magistar farmacije.

Točno je, kažu, i da ih je sve teže nabaviti. Ljekarne mogu naručiti 200-300 testova, a dobiju 50, tako da ispunjavaju otprilike jednu petinu, šestinu dnevnih potreba u trenutačnoj situaciji, dodaje Vrebčević.

U Hrvatsku stiže dodatnih 300 000 kućnih testova pa nestašice ne bi smjelo biti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!