09:46 / 08.04.2021.

Autor: HRT/D.D.

Svečanost u povodu Svjetskog dana Roma u NSK

Svečanost u povodu Svjetskog dana Roma u NSK

Svečanost u povodu Svjetskog dana Roma u NSK

Foto: HTV / HRT

Svjetski je dan Roma. Prije pedeset godina održan je prvi kongres Roma u Londonu na kojem su donesene važne odluke za romsku zajednicu - o nazivu romskog naroda, himni, jeziku i zastavi. Na veliku svečanost Roma dolazi i predsjednik Vlade Andrej Plenković, a večeras će i zagrebačke fontane zasvijetliti u bojama romske zastave.

Uoči svečanosti, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predstavnicima Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "Kali sara" u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Program je počeo hrvatskom i romskom himnom te pozdravnom riječi Suzane Krčmar, predsjednica SRRH "Kali sara".

Nakon toga slijedili su govori saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, obnašateljice dužnosti gradonačelnika Jelene Pavičević Vukičević i izaslanice predsjednika Republike Hrvatske Melite Mulić.

Uslijedila je i glazbena točka u izvedbi Ane Rucner i Darija Bogdana te dodjela Godišnje nagrade Saveza Roma u povodu Svjetskog dana Roma koju je osvoji i sam predsjednik vlade.

Za kraj predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je govro te se svečanost završila još jednom glazbenom točkom.

- Prije svega čestitam svjetski dan Roma, doista je lijepo da imamo ovakvu prigodu u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici i zajednički se prisjetiti 50. obljetnice prvog svjetskog kongresa Roma u Londonu kada su donesene važne odluke za položaj romske nacionalne manjine diljem Europe, rekao je Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!