Testiranje u zračnoj luci

26.04.2021.

17:49

Autor: I.B./Senka Mošnja/M.M./Regionalni dnevnik/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Testiranje

Testiranje

Foto: HTV / HRT

Putnici su zadovoljni, ali zasad malobrojni. Tek je prvi dan i očekuje se kako će u sljedećim tjednima rasti broj onih koji će se testirati u Zračnoj luci Split, pogotovo kada ih aviokompanije obavijeste o toj mogućnosti. Zračna luka i Nastavni zavod za javno zdravstvo na ovaj način žele olakšati i ubrzati proces testiranja turista.

Galerija
Testiranje u zračnoj luci, Foto: HTV/HRT
Putnici, Foto: HTV/HRT

Britanac Clive sada živi u Bolu na Braču, ali se vraća u London na nekoliko tjedana. Testirao se u splitskoj zračnoj luci, ali bio mu je to tek prvi test.

- Trebate test da biste se vratili u Ujedinjeno Kraljevstvo, a tamo trebate još dva testa, drugog i osmog dana. I onda još jedan test prije nego se vratite ovamo!, objašnjava Clive.

O mogućnosti da se testiraju u zračnoj luci putnike će sljedećih dana obavještavati njihove aviokompanije. Oni koji putuju u inozemstvo ili dolaze u Hrvatsku, prije ili poslije leta, mogu bez najave obaviti brzo antigensko testiranje ili PCR test. Trošak snose sami, a cijene se kreću od 200 do 450 kuna. Dodamo li i testiranja u drugoj zemlji, nije jeftino.

- Otprilike 250 eura za tamo i natrag. Ako ste četveročlana obitelj; tisuću eura i prije nego kupite kartu!, kaže putnik Clive.

A svaka država ima i drukčije uvjete pri ulasku.

- Očekujemo da će svi putnici kojima će trebati testiranje, da će na vrijeme se informirat kakve testove oni trebaju za ulazak u njihovu domicilnu zemlju, objašnjava zamjenik direktora Zračne luke Split Pero Bilas.

Hrvatsku već drugo ljeto čeka borba za svakoga gosta. U pandemiji, najvažnija je sigurnost.

- Oni koji dolaze, ako su pozitivni, morat će ići u izolaciju, smještaj, gdje su se organizirali za smještaj, a oni koji odlaze će, naravno, bit će im ponuđena karantena ukoliko nemaju druge mogućnosti za izolaciju, objasnila je prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ.

Na vrhuncu smo trećeg vala i epidemiolozi za nekoliko tjedana očekuju smirivanje situacije. Ističu kako se, uz testiranja i praćenja kontakata, više i slobodnije putovati može samo - ako se cijepite.

U Istri, gdje je trenutačno 10-ak tisuća turista, organizirano je 78 lokacija za testiranje. Većina susjednih zemalja zahtijeva antigenski test pri ulazu, no neke i PCR. Slovenija je primjerice uoči Praznika rada uvela obvezan skuplji - PCR test. U turizmu su se odmah prilagodili.

Samo na punktu u Rovinju jutros se testiralo 200-tinjak turista, najviše slovenskih.

Moraju izdvojiti 375 kuna, a do prije neki dan mogli su proći i s onim jeftinijim, antigenskim koji i dalje vrijedi za neke zemlje.

Uz goste hotela, testiraju se i oni iz privatnog smještaja.


Uz nekoliko punktova u Rovinju, mjesto testiranja za koji dan bit će i tamošnja bolnica.

- Imat ćemo varijantu antigenog testa i PCR, naravno to će se raditi kod nas, PCR ćemo mi voziti na analizu u Pulu, rekao je Marinko Rade, ravnatelj Specijalne bolnice "Martin Horvat".

Dok analize antigenskih testova radi više klinika, PCR testove u Istri može analizirati samo pulski Zavod.

- Kapaciteti su puno veći nego što su bili prošle godine tako da smo mi spremno dočekali sezonu i što se tiče opreme, i uređaja, i povećanog broja djelatnika. Mi bismo mogli odraditi do 4 tisuće testova dnevno i u istom danu izdati analitičko izvješće, rekao je Aleksandar Stojanović, ravnatelj NZJZ-a Istarske županije.

Iako je broj dnevnih odlazaka gostiju bio višestruko veći i u lanjskoj pandemijskoj godini, malo je vjerojatno da će baš svima trebati PCR. Od za Istru najvažnijih emitivnih zemalja, trenutačno je potreban samo za Sloveniju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!