07:50 / 01.03.2022.

Autor: HRT

Stjepan Lakušić novi rektor Sveučilišta u Zagrebu, čestitka Fuchsa

Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta

Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Senat Sveučilišta u Zagrebu izabrao je novog rektora, a to je Stjepan Lakušić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Naslijedio je Damira Borasa

Novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu dolazi s Građevinskoga fakulteta i aktualni je dekan toga fakulteta.

- Sveučilište u Zagrebu, kao najveće sveučilište u Hrvatskoj, mora biti ono koje diktira ritam i ono koje će biti mjesto okupljanja, rekao je prof. dr. sc. Stjepan Lakušić nakon što je izabran.

Lakušić je u svojem programu naglasio da će nastojati ojačati vodeću ulogu Sveučilišta u Zagrebu u hrvatskom znanstvenom prostoru, a imperativ njegova programa je uspostava sustava upravljanja kvalitetom na svim razinama.

Studenti kao središte sustava i nosioci sutrašnjice čine jezgru razvoja i djelovanja Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je u programu Lakušić, dodavši da se zauzima za oživljavanje paradigme po kojoj su sloboda i integritet znanstvene misli i naprednog poučavanja jamac gospodarskoga razvoja i kvalitete života.

Osim njega, kandidati su bili Mirjana Hruškar, Marijan Klarica i Tonći Lazibat.

Novi rektor vodit će zagrebačko Sveučilište u sljedeće četiri godine i na toj dužnosti zamijenit će aktualnoga rektora Damira Borasa.

Mandat novoga rektora, 84. čelne osobe u nizu onih koji su vodili to Sveučilište, počinje 1. listopada 2022. godine.

Ministar Fuchs čestitao Lakušiću

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u čestitki Stjepanu Lakušiću na izboru za rektora Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je da su kvaliteta, proaktivnost, otvorenost, suradnja i preuzimanje odgovornosti za ostvarene rezultate odlike uspješnih sveučilišta.

Istaknuvši da smo svakodnevno suočeni s vrlo dinamičnim kretanjima u društvu i na tržištu rada, što je ujedno i jedan od najvećih izazova s kojim se danas suočava Sveučilište u Zagrebu kao najstarije i najveće hrvatsko sveučilište, ministar Fuchs ističe da taj izazov istodobno predstavlja i veliku priliku i potencijal.

- Značajniji pomaci u kvaliteti visokog obrazovanja i znanstvenih istraživanja mogu se postići jedino uspostavom transparentnosti rada i djelovanja, promjenom načina upravljanja i koordiniranja te jačanjem kulture, kvalitete i etičnosti u nastavnom i istraživačkom radu, poručio je ministar.

- Kvaliteta, proaktivnost, otvorenost, suradnja i preuzimanje odgovornosti za ostvarene rezultate odlike su uspješnih sveučilišta i njihovih fakulteta i akademija koji iznimno snažno utječu na smjer i razvoj cijelog društva. Buduća uprava Sveučilišta u Zagrebu treba biti servis - poslužitelj kako svih njegovih studenata i profesora, tako i fakulteta i akademija u svome sastavu, istaknuo je Fuchs.

Sveučilište u Zagrebu, smatra ministar, osim što je danas najveće sveučilište u Republici Hrvatskoj, mora biti jedno od najuglednijih sveučilišta u Europi te sjecište intelektualne, akademske i znanstvene misli.

- Međunarodna prepoznatljivost i relevantnost utemeljena na najvišim europskim i svjetskim vrijednostima razvija se, osnažuje i učvršćuje permanentno i sustavno. Vođeni tom vizijom, želim Vam puno uspjeha u Vašem radu i daljnjem strateškom promišljanju razvoja Sveučilišta, poručio je ministar Fuchs novoizabranom rektoru zagrebačkog Sveučilišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!