Tolušić: Sustav e-Fondovi napravljen za 3,7 milijuna kuna

14:38 / 11.12.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

Tomislav Tolušić

Tomislav Tolušić

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kojeg Uskok i Olaf navodno istražuju zbog spornih ugovora s tvrtkom Omega software čija je vrijednost porasla s prvotnih 4,6 na gotovo 32 milijuna kuna, naveo je da je u njegovom mandatu ugovorena izrada sustava plaćena 3,7 milijuna kuna.

Po pisanju Jutarnjeg lista, iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova izuzeta je dokumentacija koja se odnosi na poslove s tvrtkom Omega software, a pod izvidima su četiri ugovora za izradu i održavanje sustava eFondovi.

Tolušić je u objavi na Facebooku naveo da je procijenjena vrijednost nabave bila 14 milijuna kuna, a na javnoj nabavi najjeftinija je bila tvrtka Omega software, jedna od ozbiljnijih IT tvrtki u Hrvatskoj koja je ponudila cijenu od 4,6 milijuna kuna. Napomenuo je da je ugovor potpisan u lipnju 2016., te da je on u listopadu 2016. otišao iz Ministarstva.

Bivši ministar je naveo da je našao na Internetu podatak po kojem je program napravljen za 3,7 milijuna kuna, odnosno 20 posto manje od ugovorenih 4,6 milijuna, što smatra prilično rijetkim slučajem za hrvatsku javnu nabavu.

Napomenuvši kako je posao napravljen i da sustav e-fondovi funkcionira, Tolušić je naveo da je Gabrijela Žalac nakon njega nastavila dalje ugovarati, pretpostavlja nadogradnju i održavanje tog sustava, što košta 26 milijuna, po medijskim napisima.

- Nakon Gabrijele Žalac (a pretpostavljam i Marka Pavića) i Nataša Tramišak, aktualna ministrica regionalnog razvoja, ugovara, pretpostavljam isto nadogradnju i održavanje tog sustava, ovaj put s Finom, putem sporazuma, za 14 milijuna kuna (barem tako piše u medijima), kaže Tolušić.

Zaključio je da je njegovom mandatu ugovorena izrada sustava, što je država platila 3,7 milijuna kuna te da zbog tog programa povlačimo novce iz fondova. Siguran je, kazao je da su oni koji su pripremali sve to isto odradili sukladno propisima.

Tolušić je napisao kako pretpostavlja da OLAF zanima zašto Ministarstvo regionalnog razvoja od 2017. pa do 2021. godine plaća nadogradnju i održavanje osnovnog sustava 26, 30 ili 14 milijuna kuna, odnosno 5 ili 10 puta više u odnosu na prvi ugovor, ali je ustvrdio da nije vidoviti Milan.

Bivši ministar naveo je također da ga je krajem siječnja 2016. dolaskom na dužnost dočekao spreman natječaj. Glavni problem koji se tada morao riješiti da bi Hrvatska dobila novce iz EU fondova bio je izrada programa. Njegov prethodnik Branko Grčić je u svibnju 2015. raspisao natječaj za taj program, ali je poništen jer nije zaprimljena ni jedna prihvatljiva ponuda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!