Tomašević ne očekuje dodatna poskupljenja vode

02.03.2023.

14:05

Autor: T.V./HRT/Hina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak da ne očekuje dodatna poskupljenja vode, nakon što je poskupjela za 15 posto, premda Vodoopskrba i odvodnja (ViO) financira i druge investicije osim modernizacije vodovodne mreže.

- Projekt Zagreb uključuje nekoliko komponenti, uključujući proširenje i modernizaciju vodovodne mreže te pročišćavanje otpadnih voda, za što treba izdvojiti 100 milijuna kuna godišnje u idućih pet godina, rekao je Tomašević novinarima tijekom predstavljanja Festivala svjetla Zagreb. Ovo je prvo poskupljenje vode od 2012. godine, nije da svako malo voda poskupljuje. Ne vjerujem da će doći do dodatnih poskupljenja. Ovo omogućuje stabilnu projekciju za nužne investicije u sljedećih šest godina, kazao je.

Tomašević je ponovio da u posljednjih 40 godina nije bilo investicija u zagrebačku vodoopskrbnu mrežu, dok su samo prošlog tjedna pukla dva magistralna cjevovoda.

- Išli smo na poskupljenje koje je nužno da bi sufinancirali dio 'Projekta Zagreb', ali ima i drugih investicija koje će se financirati iz prihoda ViO, te iz EU-ovih fondova poput Fonda solidarnosti, istaknuo je. Nijedan drugi grad u Hrvatskoj nema toliko problema s vodoopskrbnom mrežom, tvrdi Tomašević, a razlog tome, osim nedostatka ulaganja, su i posljedice potresa.

Proširenje kapaciteta dječjih vrtića


Grad Zagreb također radi na proširenju kapaciteta dječjih vrtića, trenutno se grade tri vrtića, dok je uz EU sredstva odobrena gradnja njih 16.

- Odobreno nam je iz EU fondova u prosjeku samo 25 posto za svaki od tih 16 vrtića, što znači da 75 posto moramo financirati iz proračuna. Sad s uštedama od mjere roditelj odgojitelj možemo taj novac usmjeriti u sufinanciranje tih 75 posto, kazao je.

Istaknuo je da su zagrebački vrtići među najjeftinijim vrtićima u Hrvatskoj, a subvencionira ih se s gotovo milijardu kuna iz proračuna.

Gradska vlast najavljuje i dva prometna projekta, denivelaciju željezničke pruge na lokaciji između Držićeve i Glavnog kolodvora te izgradnju nekoliko kilometara pruge od zračne luke do spoja s prugom između Zagreba i Siska.

- Nemamo nikakvih konflikata između Grada i države oko toga kako povezati zračnu luku i centar grada, preostaje samo da se to pokrije studijama. Postoji i EU novac koji bi se mogao iskoristiti da se konačno napusti priča o tramvaju od Kvatrića do zračne luke, ustvrdio je.

Što se tiče situacije u Dinamu, Tomašević odbija bilo kavu suradnju ako na sljedećoj sjednici Skupštine kluba pobijedi frakcija koja je povezana s malverzacijama klupskim novcem.

- Nema šanse da će Zagreb surađivati s Dinamom oko bilo čega, a kamoli oko stadiona, gdje bi vrijedno gradsko zemljište trebali dati u dugoročnu koncesiju, ako pobijedi ekipa koja je izvlačila novac iz Dinama i koristila Dinamo kao svoj privatni bankomat, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!