Poskupljenjem vode u Zagrebu nezadovoljni i obrtnici

01.03.2023.

Zadnja izmjena 19:55

Autor: HTV/Dnevnik/Josip Gavranović/Radio Sljeme/HRT

Voda u Zagrebu skuplja za 15%

Voda u Zagrebu skuplja za 15%

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu cijena vode od danas, 1. ožujka, raste za 15 posto. Gradonačelnik Tomislav Tomašević ranije je najavio da će cijena rasti zbog nužnog ulaganja u vodovodnu infrastrukturu u Zagrebu. Mjesečni račun prosječnog četveročlanog kućanstva koje troši 15 kubnih metara vode mogao bi porasti za oko 5 eura. O svemu se oglasio u Zagrebu oporbeni HDZ. I zagrebački obrtnici nezadovoljni su novim poskupljenjem vode. 


Zbog novog poskupljenja vode nezadovoljno je i 15 500 zagrebačkih obrtnika. Cvjećari, kuhari, frizeri morat će zbog, kako kažu, domino efekta, ponovno povećati cijene svojih usluga. 


- Nažalost, mi smo i sada plaćali 10 puta više nego što plaćaju obični građani, tako da to poskupljenje od 15 posto naravno da će se morati odraziti i na povećanje naše usluge, rekao je Ivica Zanetti, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba. 


Svako poskupljenje prelama se preko leđa građana, svi su nezadovoljni, jer sve poskupljuje.


Cijena vode u Zagrebu

Donosimo i izračun - koje točno stavke raznih naknada u sklopu ukupne cijene vode plaćaju Zagrepčani.

Za cijenu vode znamo da se sastoji od "bezbroj" naknada. No, koje su točne stavke raznih naknada u sklopu ukupne cijene vode koju plaćamo u Zagrebu? "Vodoopskrba i Odvodnja" objavila je tablicu strukture zagrebačke cijene.

Račun za vodne usluge sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela:

FIKSNI DIO naplaćuje se neovisno o potrošnji, mjesečno za svakog korisnika usluge kojemu se ispostavlja račun.

VARIJABILNI DIO naplaćuje se prema potrošnji te je sadržan od više stavaka odnosno naknada gdje je prihod po istima namijenjen različitim subjektima.

U skladu sa Zakonom o vodama utvrđena je cijena za socijalno ugrožene građane koja iznosi 60% osnovne cijene vodnih usluga.

 

Herman: Tomašević govori neistine o razlogu poskupljenja vode  

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman ustvrdio je u četvrtak kako zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević govori neistine kada objašnjava razloge za poskupljenje vode u Zagrebu, jer projekt obnove vodovodne infrastrukture još nije pripremljen ni odobren.

- Projekt Zagreb je EU projekt koji još nije odobrilo ministarstvo, gradska vlast još nije ni pripremila projekt zbog kojeg podiže cijene vode, a tek je nedavno izvedena osnovna studija izvodljivosti, rekao je Herman. Istaknuo je da bi se, prema planu, projekt trebalo sufinancirati iz nacionalnih sredstava u iznosu od 30%, a u tome mogu sudjelovati ministarstvo i Hrvatske vode te Grad Zagreb. Nismo ni sigurni da ćemo taj projekt dobiti, poručio je Herman istaknuvši da za odobrenje projekta trebaju biti sređeni imovinsko-pravni odnosi i građevinske dozvole, za što u HDZ-u nisu sigurni da postoje.

Upitao je stoga kako je moguće poskupljuje vode zbog projekta koji još nije odobren te ocijenio a je sve što Tomašević tvrdi o poskupljenju "obična izmišljotina". 

U Gradu pojašnjavaju da novca nema te da će trebati povući europska sredstva, no ni to neće biti dovoljno da se obnovi 3 500 kilometara vodovodnih cijevi.


- Spremamo se prijaviti na veliki EU projekt na kojem mislimo povući 1,8 milijardi kuna, ali isto tako moramo sudjelovati sa svojih 500 milijuna kuna, izjavio je Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika. 


O budućim natječajima za sada ne zna ništa ni ministar gospodarstva i održivog razvoja te ponavlja da je riječ o nepotrebnom poskupljenju. 


- Niti jedan projekt za programsko razdoblje od 2021 do 2027 nije iz grada Zagreba, a koje se odnosi na vodno komunalno gospodarstvo prijavljen Mministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, prema tome govoriti da iz tog razloga poskupljuju cijenu vode nije korektno prema građanima grada Zagreba, rekao je ministar Davor Filipović.


U kakvom je stanju sustav, najbolje govori podatak da se 50 posto pitke vode izgubi. Negdje je i namjerno ispuštaju kako cijevi ne bi popucale zbog visokog tlaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!