Veći računi za Zagrepčane

29.11.2022.

Zadnja izmjena 20:05

Autor: HTV/HRT/Dnevnik

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Na redovitoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, osvrnuo se na najavljena poskupljenja u Zagrebu.

- Od kada smo došli na vlast, nije poskupila nijedna komunalna usluga u Gradu Zagrebu unatoč financijskoj situaciji koja je bila u komunalnim poduzećima, rekao je Tomašević te dodao kako, nažalost, to se više ne može rješavati uštedom i kao što je uprava Holdinga najavila - nužna su poskupljenja.

Istaknuo je da kada se govori o Zagreb parkingu, korekcija cijena je na 5 posto parkirnih mjesta u Zagrebu. Isključivo se govori o garažama u širem centru grada i o usklađenjima cijena.

- Sav parking nad zemljom u prvoj zoni je 12 kuna po satu i s ovim se samo izjednačuju cijene. Ove cijene su i dalje manje od cijena parkiranja u privatnim garažama u centru gdje je cijena 15 kuna po satu, naglasio je gradonačelnik.

Što se tiče cijene vode, ključno je da tu postoje operativni gubici u tekućem poslovanju, koji su primarno uzrokovani inflacijom, ali i mnogim građevinskim radovima u VIO-u.

- U poskupljenju vode u prosjeku od 20 posto, tri četvrtine efekta od poskupljenja ići će u investicije, rekao je.

Dodaje kako je vodoopskrbna mreža u Gradu Zagrebu potpuno neadekvatna, u nju se nije investiralo.

- Imamo 3500 kilometara vodoopskrbne mreže, 2200 kilometara cijevi za odvodnju, naglasio je.

Istaknuo je da 50 posto vode curi iz vodovodnih cijevi. 1. siječnja iduće godine na snagu stupa novi regulatorni okvir prema kojem će VIO kao i drugi vodovodi u Hrvatskoj odsad plaćati vodu koju zahvaćaju ne po količini zahvaćene vode na izvoru, nego po količini isporučene vode korisnicima. Znači da ovih 50 posto vode koja curi pada na trošak VIO-a.

- To se radi kako bi se stimuliralo ulaganje u vodoopskrbnu mrežu, naglasio je gradonačelnik.

Istaknuo je da će u sljedećih pet godina uložiti 2 milijarde kuna u mrežu vodoopskrbe i odvodnje.

- To su 4 nova maksimirska stadiona ili 4 nove žičare. To će biti uloženo kako ne bi dalje pucale i kako ne bismo imali gubitke. Da bi se ta sredstva povukla iz EU fondova, mora se sufinancirati s 30 posto. Zato idu poskupljenja, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Od siječnja ili najkasnije veljače Zagrepčani će vodu plaćati 20 posto više nego dosad. Gradonačelnik Tomislav Tomašević poskupljenja opravdava novom zakonskom regulativom i planiranim ulaganjima u obnovu vodovodne mreže. Očekivano, građani poskupljenje ne odobravaju, baš kao ni udruge potrošača, a kritizirao ga je i premijer Plenković.

Od početka iduće godine svi će lokalni vodovodi potrošnju obračunavati prema zahvaćenoj vodi, a ne kao dosad, po isporučenoj. A kako su gubici u zagrebačkom vodovodu oko 50 posto, računi će porasti.

- Svakako to potrošači ne bi trebali platiti, ne bi trebali biti krivi za to. Jer mi smo čak dobili neki kredit od Europske unije da sredimo vodovodnu mrežu, pa to nismo napravili, rekao je Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Spomenuti nenamjenski potrošen kredit datira iz vremena Milana Bandića, a aktualni gradonačelnik najavljuje postupnu obnovu čak 3 i pol tisuće kilometara vodovodne mreže u prosjeku stare 50-ak godina.

- I mi u tom smislu od efekta poskupljenja - tri četvrtine će ići ne u korekciju cijena radi inflacije, nego će tri četvrtine ići u investicije. Dapače, dobar dio tih investicija će doći iz EU fondova, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

- Ako smo to napravili i dali Gradu Zagrebu i njegovim institucijama da ima puno povoljnije nego što bi imao inače, onda su to sada političke odgovornosti onih koji su dobili povjerenje Zagrepčana da upravljaju, da dobro promisle što rade, naglasio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Čini se da su gradonačelnik i Uprava Zagrebačkog holdinga promislili, a jedina je nepoznanica hoće li voda poskupjeti od siječnja ili veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!