Novi udar na džepove Zagrepčana

28.11.2022.

19:39

Autor: HTV/Dnevnik/Ante Raić/E.P.C.

Zagrebački holding podiže cijene vode i parkiranja u garažama

Zagrebački holding podiže cijene vode i parkiranja u garažama

Foto: HTV / HRT

Vodstvo Zagrebačkog holdinga predstavilo je rezultate restrukturiranja i poslovanja u ovoj godini i planove za iduću. Zagrepčane od Nove godine čeka poskupljenje vode i parkiranja u javnim garažama.

Kubni metar vode od sljedeće će godine umjesto dosadašnjih 15 kuna i 29 lipa Zagrepčane stajati 17 kuna i 75 lipa.


Razlozi za poskupljenje leže u zastarjeloj mreži u kojoj se gubi oko 50 posto vode. Također, godišnje se zabilježi oko tisuću puknuća cijevi, od toga između pet i sedam onih velikih. 


- Novim propisima na razini Republike Hrvatske Vodovod i odvodnja dužan plaćati naknadu i za vodu koja se izgubi u distribuciji, što je dodatni trošak i dodatni pritisak da se situacija poboljša. Tako će u 2023. godini Vodovod i odvodnja morati korigirati cijene za oko 20 posto, kazao je Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga.


Uprava Holdinga najavljuje Projekt Zagreb vrijedan dvije milijarda kuna, koji bi trebao poboljšati stanje infrastrukture. Dotada, cijenu će plaćati građani, što je na nož dočekala i gradska oporba.


- Dok cijevi pucaju, načete ne samo dugim vijekom trajanja, nego i potresom koji nas je zadesio, u toj situaciji je zadnje što smiješ raditi dizati cijene vode, poručuje Mislav Herman, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a.


Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić objašnjava zbog čega su se u Holdingu, u vrijeme poskupljenja, odlučili na ovaj nepopularni potez.


- U želji da sačuvaju koliko-toliko neizmijenjenu likvidnost, dio tih troškova će prebaciti na građane. Stvar je samo politike koji dio će se odraziti na rezultat poduzeća tj. Holdinga, a koji dio će ići na građane. Recimo da je jedan dio u svakom slučaju opravdan, izjavio je prof. emeritus Ljubo Jurčić, s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. 


Poskupjet će i parkiranje u pet garaža u središtu Zagreba, parkiranje će stajati jednako kao i ono na ulici.


- Za parking, za neke stvari su sramno niske cijene u odnosu na sve ostale u okruženju. Vi imate za 1 kunu po noći parkiranje u garaži, toga nema nigdje u svijetu. Time ne možete pokriti ni režije, a kamoli nešto drugo. Znači, to je bilo nužno, opravdava poskupljenje Darko Kleinbgerger, koordinator Sindikata Zagrebačkog holdinga.Sindikati se vezano uz to pitanje slažu s Upravom. U sklopu restrukturiranja pak pregovaraju o povećanju plaća.


- Ako imamo ovako male plaće, naravno da nećemo imati radnike, to vidimo po Zrinjevcu, po košnji trave, po Čistoći, po Zagrebačkim cestama. Jako je teško naći operativne radnike, vozače, što je veliki problem, kazao je Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga i ZET-a Zagreb.


Ove godine u Zagrebačkom holdingu otkaz je dobilo 650 radnika u administraciji, od čega ih je oko 10 posto pokrenulo pravni spor. Ti procesi još traju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!