Tomašević: Proračun za 2023. je iskorak prema većoj transparentnosti gradskih financija

15.11.2022.

Zadnja izmjena 20:19

Autor: T.D./HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je redovnu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o gradskom proračunu za 2023. godinu za koji je rekao da pokazuje znatno povećanje u kapitalne investicije u društvenu infrastrukturu te veću transparentnost gradskih financija.

Tomislav Tomašević je u uvodu rekao kako se danas u Gradsku skupštinu upućuje gradski proračun za 2023. godinu.

- Proračun za 2023. godinu je iskorak prema većoj transparentnosti gradskih financija. Pokazuje znatno povećanje u kapitalne investicije u društvenu infrastrukturu. Na temelju znatnog povećanja korištenja EU fondova, planirano njihovo korištenje u sljedećoj godini i racionalnog upravljanja gradom. Kad smo došli na vlast, morali smo odmah raditi rebalans kako bi gasili požare u gradskim financijama i kako bi uspjeli s nultim deficitom završiti 2021. godinu, iako smo imali napuhane prihode. U 2022. godini imali smo proračun stabilizacije gradskih financija jer dobar dio novca morao je ići na otplatu financijskih obaveza prema bankama i drugim financijskim institucijama, rekao je.

Investicijski zamah

Smatra kako ovaj proračun predstavlja jedan veliki investicijski zamah.

- Oko ovog iskoraka u transparentnosti, Gradska uprava je Gradskoj skupštini u proceduru na usvajanje slala gradski proračun na trećoj razini. Po novom zakonu je potrebno da ide na općenitijoj razini. Prvi puta se šalje gradskim zastupnicima proračun na četvrtoj razini detaljnosti. Imamo ukupni proračun za 2023. godinu 16,6 milijardi kuna što je u odnosu na 15,8 milijardi kuna u ukupnom smislu, širi i uži proračun Grada Zagreba, nekakvo povećanje od 800 milijuna kuna. Ono u potpunosti otpada na proračunske korisnike jer je došlo do povećanja plaća u javnom sektoru od strane države. Imamo proračun u užem smislu Zagreba za sljedeću godinu koji ostaje na otprilike istoj razini kao proračun u ovoj godini. U užem smislu proračun će biti na 11,1 milijardi kuna. U širem smislu, proračun se povećao na 5,4 milijarde kuna, rekao je.

Zagreb u 2023. godini planira 778 milijuna kuna kapitalnih ulaganja. Istaknuo je kako je trostruko više kapitalnih ulaganja u društvene djelatnosti u odnosu na 2020. godinu, a otprilike isto u odnosu na 2021. godinu. 

- Radi se o kapitalnom ulaganju u vrtiće, obnovu škola, izgradnju novih škola, izgradnju novih ambulanti u zdravstvenim ustanovama, obnovu kulturnih ustanova, sufinanciranje obnove voznog parka ZET-a i nekim novim infrastrukturnim prometnim projektima, rekao je.

Nakon što će se ove godine obnoviti šest škola, sljedeće godine na redu je obnova Tituša Brezovačkog, Gornjogradske gimnazije, ŠPUD-a i Prve ekonomske škole, što je investicija u iznosu od 260 milijuna kuna, a projekte će se prijaviti na EU sredstva.

Grad planira i početak obnove Doma sportova, što je investicija od 150 milijuna kuna, a dio troškova će prijaviti na natječaj Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. 

Najavljuje se početak izgradnje jednog od najvećih kapitalnih projekata - Gradske knjižnice Paromlin, u vrijednosti od 500 milijuna kuna, koji se planira izgraditi do 2025. godine.

Proračunom je predviđen i novac za izgradnju kompostane u Novskoj, koja bi trebala započeti 2023. Grad je u završnim pregovorima s Novskom, koja bi za kompostanu trebala besplatno dati zemljište.

Polovicu investicije od ukupno 260 milijuna kuna Zagreb planira pokriti iz proračuna, a ostali iznos povući iz EU sredstava. 

Socijalni transferi i EU fondovi

Spomenuo je socijalne transfere koji se povećavaju za 8 posto, s obzirom na inflaciju, odlučili su se za povećanje kako bi apsorbirali utjecaj na socijalno najugroženije građane.

Rekao je kako će početkom 2023. godine na cestama prometovati 65 novih vozila ZET-a vrijednih 161 milijuna kuna.

- Grad Zagreb će sufinancirati s oko 15 posto, a ostatak će biti povučen iz EU fondova u suradnji s Ministarstvom prometa. Dio njih već vozi, jedna isporuka je već došla. Planiramo s ministarstvom potpisati ugovor za nabavku 20 novih tramvaja vrijednosti 300 milijuna kuna financiran iz EU fondova u potpunosti, rekao je.

Zagreb planira povući 1,2 milijarde kuna iz Europskih fondova, što je za pola milijarde kuna više nego ove godine.

Istaknuo je kako se planira nastaviti suficit ukupnog proračuna od 300 milijuna kuna kako bi se neutraliziralo akumulirani deficit koji je ostavila prethodna vlast od milijardu i 400 milijuna kuna.

Kada se iznos zaduživanja usporedi s prethodnim godinama, on će u 2023. biti višestruko manji.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će uskoro odrediti rok za prilagodbu višestambenih zgrada novom modelu prikupljanja otpada, istaknuvši da se to odnosi na one koji nisu poduzeli ništa da mu se prilagode.

- Izaći ćemo s nekim rokovima za ovo prijelazno razdoblje, u kojem neki predstavnici suvlasnika nisu poduzeli niti jedan korak, odnosno nisu uklonili spremnike s javnih površina, niti naručili bokseve, istaknuo je Tomašević na konferenciji za medije.

Naveo je da je, prema sadašnjim podacima, oko 50 posto suvlasnika uklonilo kontejnere s javnih površina, a da je izdano tek 300 rješenja za postavljanje standardiziranih bokseva.

Komentirajući pojačani smrad oko odlagališta otpada Jakuševec, Tomašević je rekao da još uvijek nije utvrđen uzrok smrada. Međutim, najavljeni potezi na kompostani se implementiraju, a do petka bi trebala biti natkrivena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!