13:09 / 20.12.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Tomašević se nada šestomjesečnom produljenju roka prijave Fondu solidarnosti

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je ponedjeljak kako se nada da će rok za prijavu projekata konstrukcijske obnove javnih zgrada Fondu solidarnosti biti produljen barem za šest mjeseci, odnosno do kraja 2022. godine.


Doista se nadam da će biti produžen rok, ne vjerujem da će išta propasti od sredstava, ali bilo bi dobro da se što više povuče. No, pregovore s Europskom komisijom o produljenju tog roka vodi Vlada, rekao je Tomašević novinarima tijekom svečanosti u povodu početka obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Tomašević se nada da će rok biti produljen za šest mjeseci, tako da bi se prijave Fondu solidarnosti, čija su sredstva namijenjena za obnovu javnih zgrada i konstrukcijsku obnovu, produljile do kraja 2022. godine.

Također očekuje da država realocira novac iz Fonda solidarnosti, koji bi se prema mogućnostima raspodijelio zdravstvu, kulturi i drugim sektorima.

Prošlog tjedna Tomašević je upozorio da se zbog postojećih pravila neće moći iskoristiti sva sredstva iz tog fonda namijenjena obnovi po različitim sektorima.

Tako će se, primjerice, od 1,2 milijarde kuna namijenjenih za obnovu odgojno-obrazovnih ustanova u Zagrebu, u tu svrhu moći iskoristiti maksimalno 700 milijuna kuna. Stoga smatra da bi država trebala realocirati ta sredstva na druge sektore, što očekuje u siječnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!