"Morska vila" izvučna iz mora

25.07.2022.

Zadnja izmjena 20:31

Autor: Mirta Šurjak/Dnenvik/HRT

Morska vila

Morska vila

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Od ranih jutarnjih sati traje izvlačenje potonulog turističkog broda na splitskoj zapadnoj obali. Iako se očekivalo da će akcija završiti za nekoliko sati, sve se zakompliciralo jer je pramčani dio upao u muljevito dno.

Morska vila izronila je na površinu. No najprije krmom. Pramac je zapeo u muljevitom dnu, stoga je operacija odvajanja prednjeg dijela broda trajala cijelo jutro.

- Brod smo zatekli zapetljan u mulj, što nam je cijelog dana otežavalo situaciju izvlačenja i evo malo pomalo danas bi ga trebali ipak dovesti u stanje plovnosti, rekao je Boran Martić, direktor tvrtke zadužene za izvlačenje broda.

Logistika za izvlačenja stigla je već u 2 sata u noći. Tim od tri ronioca na dnu je imao pune ruke posla, baš kao i pripadnici CIAN-a koji su postavljanjem brana spriječili curenje goriva u more.

- Bilo bi idealno da je dno drukčije, da je brod bliže kraju, ali što ćemo, što je, tu je, rekao je ronilac Damir Vukman.

Treća najprometnija luka Mediterana, s oko 800 uplovljavanja na dan, u srcu turističke sezone ima problem s opskrbom goriva za plovila. Naime, najbliže brodske crpke su u bračkoj Milni i Trogiru.

- Sve mi to znamo. Sezona je. Pun o je inozemnih plovila. Puno je domaćih privatnih brodara i izletničkih brodova. No sigurnost je na prvom mjestu. Morali smo se osigurati i zatvoriti ININU benzinsku postaju u potpunosti, rekao je Željko Kuštera, lučki kapetan, Split.

Srećom, druga velika pomorska nesreća u proteklih mjesec dana prošla je bez ljudskih žrtava i onečišćenja mora, a izvlačenje broda na površinu, prema najavama, trebalo bi završiti u večernjim satima. 

- Potonuli brod napokon je izvučen nakon cjelodnevne akcije za koju su pripreme počele još proteklu noć. Izvučene je s dna i dotegljen do Zapadne obale, javila je za Dnevnik Regina Zubanović.

Sudski vještak Damir Višić rekao je kako nije upućen u istragu, ronioci su napravili prvi pregled i sutra će biti spremno da se završi sve to.

Brod se neće tegliti večeras, već sutra. Višić je objasnio da je brod stabiliziran padobranima i ujutro će se zakrpati ono što se može zakrpati, ispustiti voda i pripremiti ga se za tegljenje.

- To je spori tegalj, ronioci će cijelo vrijeme dežurati oko broda, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!