Tramvaji Jadranskim mostom neće voziti još godinu dana

09.05.2023.

12:31

Autor: Hina/E.P.C.

Još godinu dana bez tramaja na Jadranskom mostu

Još godinu dana bez tramaja na Jadranskom mostu

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Tramvaji neće prometovati Jadranskim mostom još oko godinu dana, sve dok ne budu gotovi radovi na gornjem ustroju tog zagrebačkog mosta, čija je rekonstrukcija počela još u srpnju prošle godine, procjenjuje izvođač radova, splitska tvrtka koja sanira taj zagrebački most.  


- Tramvajski promet neće biti u funkciji oko godinu dana od početka radova na gornjem ustroju mosta, odnosno od izgradnje sjevernog bajpasa (premosnice), potvrdio je Hini inženjer građevine Ante Borovina iz splitske građevinske tvrtke Spegra koja sanira Jadranski most.


Dodao je da ti radovi tek trebaju početi, a to se očekuje početkom ili sredinom lipnja. 


- Ovisi o Gradu Zagrebu, sami sebi trebaju izdati građevinsku dozvolu za novu prometnu regulaciju, kazao je Borovina. 


Njegova se očekivanja podudaraju s današnjom izjavom zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je rekao kako svi očekuju da će radovi završiti u sljedećih godinu dana.


Radovi još godinu dana, ali most će biti otporniji na potrese.

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba

- Do sada se radilo na prijelaznim napravama, to je bio potez do mosta, a sada se ide na gredni, odnosno centralni dio mosta, kazao je Tomašević novinarima nakon polaganja vijenaca u povodu obilježavanja Dana Europe i pobjede nad fašizmom na Spomen-području Dotrščina.


Napomenuo je da se iz Fonda solidarnosti planira povući oko dva milijuna eura za ojačavanje i popravljanje Jadranskog mosta, jer je i on bio oštećen u potresu.


- Međutim, ne vraćamo ga samo u prvobitno stanje, nego ga ojačavamo da može izdržati jače potrese u budućnosti. To mi je, dodao je, jako bitno, zato što nema nijedne bolnice južno od Save, i kada bi se dogodio neki jači potres u budućnosti, onda bi ostali odsječeni građani Novog Zagreba od zdravstvenih ustanova koje su sjeverno od Save, ustvrdio je Tomašević.


Gradonačelnikova se izjava kosi s informacijama koje je Hina dobila od Grada Zagreba krajem travnja, a prema kojima su radovi na gornjem ustroju mosta trebali završiti krajem ove će ili početkom iduće godine.


Tramvaji Jadranskim mostom ne voze već devet mjeseci


Sanacija Jadranskog mosta jedan je od projekata prijavljenih na europski Fond solidarnosti te će se znatan dio sredstava povući upravo iz tog Fonda, zbog čega radovi moraju biti završeni do kraja lipnja 2023., izvijestio je Ured zagrebačkog gradonačelnika krajem rujna prošle godine.


Tada je istaknuto i kako sanacija južnog prilaznog vijadukta mosta nije mogla započeti ranije jer su se u to vrijeme izvodili radovi na mostu kod Buzina i na Mostu slobode.


Radovi na južnom prilaznom vijaduktu, koji su započeli lani 28. srpnja, trebali bi biti gotovi do 1. kolovoza ove godine, kazali su iz Hini iz Grada krajem travnja.

Inženjer Ante Borovina navodi da je kraj trenutnih radova na pristupom vijaduktu,  koji su trebali biti gotovi do kraja lipnja radi što većeg iskorištavanja europskih sredstava, u planu krajem lipnja ili početkom srpnja, zbog nekoliko kišnih perioda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!