Ministarstvo obrazovanja: Troskot je iznio neistinite i neinteligentne optužbe

28.08.2023.

11:29

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot

Foto: HTV / HRT

Ministarstva znanosti i obrazovanja prozvalo je u ponedjeljak 'mostovca' Zvonimira Troskota zbog iznošenja 'neistinitih i neinteligentnih optužbi' te manipuliranja javno dostupnim činjenicama na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o uništavanju obrazovanja u Hrvatskoj.


Na konferenciji za medije održanoj 28. kolovoza izneseno je nekoliko neistinitih i neinteligentnih optužbi na temelju kojih se vidi nevjerojatna neinformiranost, neupućenost i neznanje Zvonimira Troskota o temama o kojima je govorio, priopćilo je Ministarstvo obrazovanja.

Troskot je tako kazao da 'obrazovanje sustavno uništava ista klika političkim imenovanjima na čelne funkcije važnih obrazovanih institucija u Hrvatskoj', potkrijepivši svoju tezu s tri primjera vezana za Agenciju za odgoj i obrazovanje, te nagrade "Ante Žužul" i "Ivan Filipović".

Referirajući se na nagradu "Ante Žužul", u Ministarstvu ističu kako se nagrade najboljim maturantima iz određenih predmeta oduvijek zovu po osobi koja ih dodjeljuje, te da ih dodjeljuju pojedinci koji izdvajaju svoja privatna sredstva, a ne Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Na početku su to bili Boris Sakač i Marin Soljačić, još uvijek živuće osobe koji su dodjeljivali nagrade za najboljeg maturanta iz informatike, odnosno matematike i fizike, a prije dvije godine Ante Žužul odlučio je dodijeliti nagradu i najboljemu maturantu iz hrvatskoga jezika i povijesti, navodi resorno ministarstvo. Poručuje kako su dobrodošle i druge inicijative za dodjelu nagrada, uključujući i eventualna inicijativa Zvonimira Troskota.

Vezano za ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje i sudski spor sa Školskom knjigom, Ministarstvo pak poručuje da ravnateljica Dubravka Brezak Stamać nije smijenjena, nego joj je istekao četverogodišnji mandat, te da za vrijeme njezina mandata nije održano niti jedno ročište vezano za spomenuti sudski spor.

Sudski spor traje više od 10 godina , za vrijeme mandata Brezak Stamać nije održano niti jedno ročište pa je krajnje neprimjereno govoriti da je ravnateljica Agencije 'dobila spor', navodi se u priopćenju i dodaje da su se od početka tužbe promijenila tri ravnatelja i svi su osporavali potraživanja prema Agenciji.

Ministarstvo također naglašava kako nagradu Ivan Filipović pojedinim obrazovnim djelatnicima dodjeljuje Odbor nagrade Ivan Filipović koji je imenovao Sabor, a ne Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Nagradu je potpisala predsjednica Odbora, a ne ministar, ističu.

Postavlja se pitanje, ako su Zvonimir Troskot i njegova stranka Most unatoč dostupnosti informacija o nazivima nagrada i načinima dodjele te ostalim navedenim činjenicama spremni na ovakav način manipulirati javno dostupnim činjenicama, koliko se tek upitnim trebaju smatrati i s rezervom uzeti i ostale stvari o kojima govori Zvonimir Troskot i stranka Most, poput njihova predizbornog programa i predizbornih obećanja, zaključuje Ministarstvo obrazovanja u priopćenju.

Troskot (Most): Ista klika sustavno uništava sustav obrazovanja

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot izjavio je u da obrazovanje sustavno uništava ista klika političkim imenovanjima na čelne funkcije važnih obrazovanih institucija u Hrvatskoj.

- Obrazovanje se sustavno uništava preko klike, Školske knjige, Agencije za odgoj i obrazovanje i izdavačkih lobija, ustvrdio je Troskot na konferenciji za novinare održane u Hrvatskom saboru.

Svoju tezu potkrijepio je s 'tri primjera'.

- Prvi primjer, naveo je Troskot, je 'smjena na čelu Agencije za odgoj i obrazovanje, odlazak Dubravke Brezać Stamać nakon što je dobila spor protiv Školske knjige i pogodovanje Dariji Kurtić.

Kao drugi primjer naveo je dodjelu nagrade Ante Žužul najboljim učenicima i studentima.

- Zbog čega se takva nagrada daje na ime živućeg čovjeka i na ime osobe za koju se zna, upitao je Troskot, dodavši da "postoje ozbiljni slučajevi u Državnom odvjetništvu vezani oko privatizacije Školske knjige.

Kao treći primjer naveo je dodjelu nagrade za životno djelo Ivan Filipović ravnateljici Osnovne škole Matija Gubec Ljiljani Klinger za koju se tvrdi, kaže Troskot, da je 'nagradu dobila jer je susjeda ministra obrazovanja Radovana Fuchsa' i koja 'navodno ima zabranu pohađanja doktorskih studija na Učiteljskom fakultetu'.

- Otvaramo tu temu jer nije dobro da osobe koje su vezane na Školsku knjigu ili određene političke funkcije vode sustav obrazovanja, zaključio je na tiskovnoj konferenciji Mostovac Zvonimir Troskot.

Troskot se osvrnuo i na Vladine mjere pomoći građanima i gospodarstvu. Naime, 30. rujna istječu mjere koje se odnose na cijenu električne energije. Troskot smatra da bi građani mogli biti na gubitku.

- Iskazujemo bojazan da sve ono što se nominalno prezentira javnosti da će oni dobiti kroz te mjere im se zapravo višestruko naplaćuje kroz kategoriju to što smo porezni obveznici i to što sve moramo platiti. To nisu nikakve besplatne mjere jer ćemo, evo, izdaju se određene obveznice, plaćat ćemo kamate, ustvrdio je Troskot.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!