Goluža prozvao Tomaševića zbog neizgradnje bolnice na Srebrnjaku

16.10.2022.

Zadnja izmjena 15:39

Autor: Nedjeljom u 2/B.A./HRT

Trpimir Goluža

Trpimir Goluža

Foto: Nedjeljom u 2 / HRT

Dr. sc. Trpimir Goluža, ginekolog i nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini iz Kluba Mosta, danas je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 prozvao, među ostalima, gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića zbog neizgradnje Centra za translacijsku medicinu u bolnici Srebrnjak, nazvavši to "zločinom prema djeci" i "udruženim zločinačkim pothvatom". Govorio je i o slučaju kada mu je tijekom zahvata ostala igla u tijelu pacijentice, a poručio je i da je protiv pobačaja, ali ne i za njegovu kriminalizaciju.

Jedan je od najžešćih kritičara Tomislava Tomaševića u Gradskoj skupštini, komentirajući rad zagrebačke vlasti, rekao je da ima stvari koje su jako dobre, ali da su možda očekivanja bila prevelika. Kao pozitivne poteze naveo je stopiranje određenih projekata štetnih za Zagreb, poput projekta Badel.


Međutim, govoreći o novom modelu odvoza otpada, rekao je da je situacija u vezi s otpadom u Zagrebu lošija nego prije.


- Vremena im treba dati, vremena im dajemo. Međutim, mi ne možemo šutke promatrati da se donose odluke koje su potencijalno štetne za kvalitetu života građana Grada Zagreba, rekao je Goluža, dodajući da sustav nije dobro pripremljen za reformu.


Bio je kritičan prema načinu na koji je provedeno zaduživanje grada, rekavši da je ono protivno zakonu. Poručio je da bi trebalo prodati gradske nekretnine koje nisu u funkciji jer samo opterećuju grad.


Goluža je također rekao da "država i Grad Zagreb ne trebaju i ne smiju dati nijednu jedinu kunu za izgradnju maksimirskog stadiona".

"Udruženi zločinački poduhvat"

Rekao je i da očito postoji sinergija između državne i gradske vlasti o tome da se ne gradi Centar za translacijsku medicinu u bolnici Srebrnjak, što je ocijenio sramotnim.


- Ja držim da je to udruženi zločinački poduhvat široj javnosti nepoznatih osoba, od kojih je jedan sasvim sigurno gradonačelnik Tomašević, rekao je Goluža.


- To je zločin prema djeci jer su se djeca, ne samo iz Hrvatske, nego i cijele regije, pa čak i Europe, mogla od sljedeće godine liječiti u bolnici u Zagrebu, dodao je.


Ustvrdio je da se Tomašević s voditeljicom tog projekta sastao samo jednom.


Podržao je i gradnju nove bolnice u Novom Zagrebu, rekavši da bi trebalo izmjestiti bolnice koje su u središtu grada zbog problema s prometom.


- Tamo treba graditi, ali ne graditi na način da se onemogućava gradnja nečega što je već definirano i što bi se moglo izgraditi, rekao je Goluža.

Prozvao je zagrebačku vlast zbog odnosa prema Sesvetama, rekavši da je Tomašević tu četvrt pretvorio u slijepo crijevo, a njezine stanovnike u građane drugog reda.

Igla u pacijentici: "Sve je dobro završilo"

U emisiji je otvoren i slučaj iz 2015., kada je Goluži prilikom jednog zahvata ostala igla u tijelu pacijentice. Naglasio je da iglu nije zaboravio, nego da je ona tijekom zahvata zaostala u tkivu.

- Ja sam znao da je ta igla zaostala. Pokušao sam doći do nje, ali nisam mogao doći, a nisam htio inzistirati na tome da pošto-poto dođem jer bih ugrožavao trudnoću, rekao je Goluža.

Rekao je da mu je bilo veoma teško zbog te situacije te je odbacio optužbe da je to nastojao prikriti, a naglasio je i da je sve na kraju dobro završilo - žena je donijela trudnoću do termina i učinjen je carski rez, na kojemu je pronađena igla. Dodao je da je dijete živo i zdravo te da nije imalo nikakvih problema, kao ni žena.

Goluža, koji je bio i predsjednik Hrvatske liječničke komore, rekao je da je s te pozicije 2018. smijenjen jer je od HLK napravio nezavisnu organizaciju.


Rekao je i da su mladi liječnici opravdano nezadovoljni statusom u Hrvatskoj. Nedostatak političke volje ocijenio je glavnim razlogom zašto se ne događaju reforme u zdravstvu.


- Politika je shvatila zdravstvo kao platformu na kojoj će iskazivati svoju moć, poručio je Goluža.

"Protiv pobačaja, ali ne za kriminalizaciju"


Upitan je li za zabranu pobačaja, Goluža je rekao da je "pobačaj kao takav sigurno poraz ljudskosti" te da traumatizira svakoga.


- Naravno da sam protiv pobačaja, rekao je Goluža.


- Za kriminalizaciju pobačaja apsolutno nisam jer se time ne bi ništa riješilo. Ali sam za to da društvo, umjesto da gubi energiju na zabranu pobačaja, tu energiju plasira u donošenje mjera i okvira gdje će pobačaja biti što je moguće manje, dodao je.


Goluža je rekao i da institut priziva savjesti ženi koja želi pobačaj ne ograničava dobivanje zdravstvene usluge, nego samo omogućuje liječnicima da zadrže svoj osobni integritet. Istaknuo je da priziv savjesti nije karakterističan samo za hrvatsko zakonodavstvo, nego da postoji u većini zemalja EU-a.


Goluža je rekao da je sam izvodio samo pobačaje u slučaju besperspektivnih trudnoća, ali ne i pobačaje na zahtjev u slučaju potpuno urednih trudnoća.

Nedjeljom u 3


U nastavku emisije pod nazivom Nedjeljom u 3, upitan o uvođenju spolnog odgoja u škole, Goluža je rekao kako je vrlo važno da djeca imaju adekvatne spoznaje o spolnom ponašanju, ali da nije siguran da je to potrebno koncipirati putem jednog predmeta.


Govoreći o svojem političkom angažmanu, rekao je da osjeća unutarnju potrebu da radi nešto što je društveno korisno te da se kroz to ostvaruje kao čovjek. Na pitanje koji mu je "plafon" u politici, rekao je da mu je to teško reći, ali da je ambiciozan, a na pitanje je li mu ambicija biti zagrebački gradonačelnik odgovorio je da mu je ambicija okupiti potentnu ekipu ljudi koji mogu odgovoriti na zahtjeve grada, te da, ako u tome uspije, ne isključuje mogućnost ni kandidiranja za gradonačelnika - ali je naglasio da mu to nije primarna intencija.


Goluža je u emisiji govorio i o svojem odnosu s Ninom Raspudićem, s kojim je surađivao u udruzi Istina i kojega je nazvao "gromadom od čovjeka", te o ratu u Ukrajini i drugim temama:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!