Projekt Srebrnjak pod velikim upitnikom; najveću cijenu mogli bi platiti najmlađi

20:16 / 19.05.2022.

Autor: Leon Čuljak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Projekt Srebrnjak pod velikim je upitnikom

Projekt Srebrnjak pod velikim je upitnikom

Foto: Dnevnik / HRT

Izvođač radova zatvorio je gradilište novog Centra za translacijsku medicinu u bolnici Srebrnjak. Projekt vrijedan više od 430 milijuna kuna, od kojih najveći dio dolazi iz Europske unije, tako je sada pod velikim upitnikom, a zbog neispunjavanja obveza prema izvođaču radova, mogao bi stradati i gradski proračun.

Od početka gradnje prošle godine realizirano je samo četiri posto ukupne vrijednosti projekta.

- Iz projekta izlazimo zato što investitor nije poštivao ugovorne obaveze, nisu poštivane u segmentu tehničkog dijela projekta, financijskog i pravnog, rekao je vlasnik Kamgrada Dragutin Kamenski.

Investitor - bolnica Srebrnjak - navodno je kasnio s uplatom dijela troška samo jedan dan.

- Kamgrad samo traži razlog da izađe. Taj dan ne može biti razlog. Mi smo njima platili, neka pokažu račun koji su dali a da nismo platili, poručio je dr. Boro Nogalo.

- To je izvrtanje istine, to je laž jer mi nismo došli u situaciju da razgovaramo o novcima. Mi smo zapeli na stvarima tehničko-pravne prirode, dodao je vlasnik Kamgrada.

Dvije godine otišle su u vjetar zbog peripetija bivše uprave Grada s bivšim vodstvom bolnice, a sadašnje stanje postalo je nepodnošljivo - tvrde iz Grada koji je vlasnik bolnice Srebrnjak.

 - Nastali su problemi između izvođača radova i nadzora gradnje i voditelja projekta i tu je izgubljeno dodatno vrijeme. Na kraju zbog kašnjenja od jednog dana izvođač radova raskida ugovor. Mi razmatramo sve pravne opcije kao grad, istaknuo je gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Naime, ako projekt ne bude gotov do kraja iduće godine, Grad Zagreb morat će preuzeti njegovo financiranje. I zato poziva resorno ministarstvo da im pomogne.

- Ostaje potpuno otvorena mogućnost da se projekt aplicira na novo projektno razdoblje i da se onda nakon što su naučili lekciju aplicira s novim osnovama, kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Najmodernija i tehnološki najnaprednija bolnica, prema svemu sudeći, čeka neke bolje dane.

- Hoćemo li mi to imati, je l' to država želi, ministri, gradonačelnik, Vlada Republike Hrvatske, sada su oni na potezu, naglasio je Nogalo.

A dok se to ne dogodi, bageri zatrpavaju ono što su do jučer otkopavali. Projekt vrijedan više od 430 milijuna kuna čini se - propada.

A najveću cijenu mogli bi platiti najmlađi pacijenti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!