U bolnicama kronično nedostaje kadra, mladi liječnici prosvjeduju

16.09.2022.

18:29

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT

Od ulaska u EU više od tisuću liječnika otišlo je raditi na zapad

Od ulaska u EU više od tisuću liječnika otišlo je raditi na zapad

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mladi liječnici, nezadovoljni statusom i plaćama, organiziraju prosvjed nazvan "Izliječimo zdravstvo zajedno". Trebao bi se održati u subotu, 24. rujna, ispred Ministarstva zdravstva. Liječnici i medicinsko osoblje upozoravaju na kronični nedostatak stručnog kadra u našim bolnicama. Sve je manje i pedijatara, njih 246 brine se o tristo tisuća djece u Hrvatskoj. Boje se da će ih biti još i manje jer brojni kolege su pred mirovinom...

Više od tisuću liječnika od ulaska Hrvatske u Europsku uniju otišlo je raditi - na zapad. Čakovčanin Marin Smilović, dr. med., radiolog u Županijskoj bolnici Čakovec, također je dobio nekoliko ponuda, no odlučio je ostati u domovini. Problemima unatoč.


- Mladi liječnici nakon fakulteta kreću na specijalizacije, a problem je u tome da, dok se dobije specijalizacija, koeficijenti su niži nego u drugim djelatnostima poput Hitne, stresno je, brojni prekovremeni, često neplaćeni, radi se po 24 sata, u velikim bolnicama velik je priljev pacijenata, uvjeti su teški, kaže.


Mladi liječnici će u subotu, 24. rujna - 5 do 12 prosvjedovati pred Ministarstvom zdravstva. Traže veće plaće, ali i dostojanstvene radne uvjete.


- Prema anketi Hrvatske liječničke komore, velika većina onih koji su otišli odgovorili su da su najveći problem uvjeti rada, ne plaće. Reformom želimo organiziraniji sustav koji je digitalno povezan, na korist naših pacijenata i da nama bude ugodniji, kaže Smilović.


Kronični je nedostatak pedijatara - upozorava Mirjana Kolarek Karakaš, dr. med., pedijatrica iz Varaždina. Njih 246 brine se o tristotinjak tisuća djece. Iz godine u godinu ih je sve manje, a potrebe su - goleme.


- Problem je općenito u medicini, pa vidite da djeca više ne žele studirati. Nakon šest godina Medicinskog fakulteta vi morate još pet godina odraditi specijalizaciju i to je 11 godina školovanja, ističe.


Mnogi pedijatri će uskoro ispuniti sve uvjete za mirovinu dok mladih kolega - baš i nema.


- Od 246 čak 91 je stariji od 60 godina i trebao bi trenutno biti 91 specijalizant. Međutim, ima ih samo 59 i već ih je tu manje, kaže Kolarek Karakaš.


Ako se nešto ne promijeni, ovi liječnici se pribojavaju da bolje - neće biti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!