U Čačincima poplava potpuno uništila novi vrtić

15.05.2023.

19:41

Autor: Ana Vulić/Igor Rotim/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B./A.V.

U Čačincima poplava uništila novi vrtić

U Čačincima poplava uništila novi vrtić

Foto: HTV / HRT

Još se utvrđuju razmjeri štete nakon nevremena koje je pogodilo Virovitičko-podravsku županiju. U Čačincima, gdje je poplava potpuno uništila novi vrtić, djeca su smještena u Veliku vijećnicu i školsku sportsku dvoranu. Vatrogasci i dalje danonoćno ispumpavaju vodu i nadaju se da neće biti novih obilnih kiša.

Iz potpuno uništenog vrtića u Čačincima za središnji se Dnevnik HTV-a javio Igor Rotim

-Štete su doista velike. Slika govori više od riječi. Zgrada je novi, čvrst objekt, rađena od armiranog betona i iz vana se zgrada čini netaknutom. Međutim iznutra to izgleda katastrofično. Zidovi su ili bez boje ili oguljeni. Podovi su u jako lošem stanju i trebat će puno novaca i vremena da se ovo popravi, rekao je Rotim. 

HTV-ova Ana Vulić razgovarala je s glavnim projektantom vrtića. On je na osnovi viđenog, bez službene procjene, rekao da će obnova stajati oko polovine troška izgradnje ukupnog objekta. 

- Ako znamo da je objekt koštao nešto više od 6 milijuna kuna onda obnovu možemo procjenjivati na 3.5 milijuna kuna, odnosno 500 tisuća eura. On je rekao i da ako obnova krene u idućih nekoliko tjedana da bi se djeca u vrtić mogla vratiti do rujna, izvijestio je Rotim. 

Bezbrižnost na dječjim licima, ni ne slute da se u njihovu malom raju dogodila prava katastrofa.

U samo dva dana osiguran im je zamjenski vrtić. Rina Mehmedi je svoju djevojčicu dovela jutros u Veliku vijećnicu.

- Drago mi je da imamo mjesta za našu djecu, za nas roditelje koji stvarno nemamo mogućnosti , nemamo ni mogućnost koristit baka servis, i mi smo zadovoljni za početak, rekla je.

Slijedi obnova devastiranog vrtića. Kako je rekao glavni projektant, kad završi obnova, treba poraditi na tome da se spriječe slični događaji u budućnosti.

- Znači da treba prihvat vode od pljuskova, prije ceste riješiti putem miniakumulacije za koju Općina ima idejno rješenje s minimalnim troškovima i riješiti pitanje propusnosti, propusta na željezničkoj pruzi, dodao je Rajko Stilinović, projektant Dječjeg vrtića "Lipa" u Čačincima.

Aktivnosti vatrogasaca

Vatrogasci jedva stignu osušiti odjeću, danonoćno rade.

- Ono što je bilo najhitnije u petak i subotu , u subotu smo isto imali pljusak , najhitnije da ne ide ljudima u podrum, to je riješeno. Sad smo na ispumpavanju bunara , samo u ovoj ulici imamo desetak bunara što još po cijelom selu, ljudi stalno zovu, kazao je Siniša Ileš, zapovjednik DVD-a Čačinci.

- Bio je podrum poplavljen, bunar, hajmo reći na jednu sreću, na nečiju nesreću , mi smo na brdu pa se slijevalo dolje , kod nas nije to toliko rizično bilo, ali je dolje bilo užas, katastrofa, nadovezao se Mario Šporčić iz Čačinaca.

Stoga se svi nadaju da u danima koji slijede neće biti veće katastrofe.

- Općina je u konstantnoj komunikaciji s Hrvatskim vodama i prema prognozama s kojim raspolažemo intenzitet kiše bi zasigurno trebao biti manji nego proteklih dana kada je došlo do katastrofe u Čačincima, tako da mogu reći da je potencijalna opasnost svedena na minimum, zaključio je Alen Jurenac, načelnik općine Čačinci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!