Europski novci u Punitovcima

14.03.2021.

07:27

Autor: HRT/Regionalni dnevnik/Marin Ćurić

Punitovci

Punitovci

Foto: HRT / Regionalni dnevnik

Mala slavonska općina Punitovci pokušava zadržati ljude u svom kraju, ali i privući mlade obitelji na doseljavanje. I oni su se u tu svrhu koristili novcem iz raznih europskih fondova.

Obitelj Kristek jedna je od 80 onih u općini koje su iskoristile subvenciju za kupnju građevinskog materijala za kuću. Nakon borbe s birokracijom i neugodnih iznenađenja tijekom gradnje, uselili su se prije 6 mjeseci.

- Mi smo nasreću oboje zaposleni, Imamo troje djece. Tu nam je život stvarno sređen, tu su nam roditelji koji nam čuvaju djecu, što nam je vrlo bitno zbog posla i imamo stvarno sve što nam treba za život, rekao je Tomislav Kristek, Josipovac Punitovački.

Život bi bio lakši da su primanja veća.

- Kad vam je plaća kakva je bila, a trošak veći, znate da manje ostaje za osobne potrebe. Potrebe nas, potrebe djece i potrebe financija. Kada bi se financije povećale, vjerojatno bi se kao i ostali, svi vratili. Posla ima. Tko hoće raditi, ima posla, kaže Danijela Kristek, Josipovac Punitovački.

U općini vjeruju da mjere daju rezultate. Za svaku rođenu bebu osiguravaju 3500 kuna, svim studentima 7000 kuna godišnje te prijevoz srednjoškolcima. Otvorenje novog dječjeg vrtića planirano je za listopad. Uskoro objavljuju novi javni poziv za one koji žele kupiti ili graditi kuću. Od ove godine s 1% subvencioniraju kamate stambenih kredita mladih obitelji.

- Imamo jako puno kuća koje su u izgradnji, kupovanja placeva, sigurna sam, da li sad što se tiče kredita, mnogi su onako bojažljivi kad su u pitanju krediti. Ali evo kažem tu je županija, tu smo mi da pripomognemo u toj kamati, rekla je Jasna Matković, načelnica općine Punitovci.

Kada su Batorekovi započinjali obiteljski život, vremena su bila drukčija. U braku su 71 godinu, a prisjetili su se i svojih početaka.

- Mi smo se uzeli 50. godine, 51. godine sam ovo pravio, mislim sa svojih 10 prstiju i njezinim ocem, puncem i nešto mi je otac pomogao, navodi Jozo Batorek, Josipovac Punitovački.

U posljednje dvije godine Punitovci su za infrastrukturu povukli 25 milijuna kuna iz fondova EU-a. Nadaju se da će to prepoznati i ulagači jer bez radnih mjesta nema ostanka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!