U Glini svečano obilježena 30. obljetnica početka oružanog otpora

09:23 / 26.06.2021.

Autor: T.V./HRT

Obilježavanje kod spomen-obilježja Suza

Obilježavanje kod spomen-obilježja Suza

Foto: HTV / HRT

U Glini je svečano obilježena 30. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na tom području. 

U napadu na glinsku policijsku postaju poginuo je pričuvni policajac Tomislav Rom. Bio je to prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku.

Na obilježavanju kod Suze, spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu, bili su i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, gradonačelnik Gline Ivan Janković te glavni ravnatelj policije Nikola Milina

- MUP je dužan čuvati tu tradiciju zbog sebe, zbog svojih pripadnika a isto tako i zbog Hrvatske. U mandatu ove Vlade jesmo i bit ćemo posvećeni sjećanju na žrtvu prvih hrvatskih redarstvenika i svih hrvatskih branitelja. Stoga posvetimo danas naše misli njima koji su najzaslužniji za slobodu nas i cijele Hrvatske, poručio je Božinović.

- Sisačko-moslavačka županija je značajna po mnogim događajima vezanim uz Domovinski rat. Na području naše županije imali smo vojno-redarstvenu akciju Bljesak te vojno-redarstvenu operaciju Oluja. Na području naše županije, u Sisku, ustrojena je prva dragovoljačka postrojba u Domovinskom ratu, oslobođena je prva JNA vojarna u Domovinskom ratu. Nažalost, drugi smo, iza Vukovarsko-srijemske županije po onome tužnom i tragičnom u Domovinskom ratu – po broju ubijenih branitelja i civila te po broju masovnih grobnica, rekao je župan Celjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!