U Hrvatskoj dijabetes ima više od 300 tisuća ljudi

13.11.2021.

19:47

Autor: Martina Klaić/T.V./Dnevnik/HRT

Uoči Svjetskog dana šećerne bolesti

Uoči Svjetskog dana šećerne bolesti

Foto: HTV / HRT

Zovu ga "tihi ubojica modernog doba". U Hrvatskoj je dijagnosticiran kod više od 300 tisuća ljudi, ali kako mnogi i ne znaju da su bolesni, procjenjuje se da je oboljelih oko pola milijuna. Osobe s dijabetesom u epidemiji COVID-a posebno su rizična skupina. Uoči Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se ove godine obilježava pod motom "Ako ne sada, kada?", u nas je predstavljena javnozdravstvena akcija "Pokreni se!".  

Koliko opasan COVID može biti za oboljele od dijabetesa, na svojoj se koži uvjerio šibenčanin Davor Lambaša.

- Četiri-pet dana sam imao šećer preko 18, ja sam terapiju intenzivirao i nisam mogao dodavajući ultra kratki inzulin spustiti ispod 18, rekao je Lambaša.

Čim je imao priliku, cijepio se. Ne samo protiv COVID-a nego i pneumokoka te danas protiv gripe.

- Čuvam svoje zdravlje zbog unučadi, žene, djece, okoline. Moja sloboda je omeđena slobodom drugih. Netko mora brinuti o mom zdravlju, netko me mora liječiti, staviti na respirator. Zašto da to priuštim i HZZO-u i tim ljudima ako ne moram, poručuje Davor Lambaša.

68% oboljelih od šećerne bolesti cijepilo se. No za 30-ak posto onih koji nisu, COVID je znatno opasniji.

- U pravilu razvijaju puno težu kliničku sliku, puno češće zahtjevaju respirator odnosno mehaničku ventilaciju, objašnjava prim. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike za dijabetes i endokrinologiju Vuk Vrhovac.

- Do tri puta više njih će umrijeti od covida ako se zaraze nego netko tko nema šećernu bolest, dodaje dr. sc. Tamara Poljičanin, Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

- Razlog zašto se nisu cijepili uglavnom je mišljenje da je to eksperimentalno cjepivo, nepovjerenje, ističe Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Tu su liječnici, koji sve dvojbe mogu otkloniti.

- Neka ipak imaju povjerenja u medicinu i znanost. Konačno, kada se razbole kome će se obratiti za pomoć, pohrlit će u bolnice, kaže dr. Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a.

Svojim pacijentima cijepljenje nudi i Klinika "Vuk Vrhovac".

- Nudimo dvije vrste cjepiva istog trena kada su oni na kontroli, ne oduzima im se dodatno vrijeme, ne moraju čekati u redovima, poručila je dipl. med. techn Vilma Kolarić, glavna sestra Sveučilišne klinike za dijabetes i endokrinologiju Vuk Vrhovac."

Cijepila se i Ines. S dijabetesom živi 16 godina.

- Za kvalitetan život s dijabetesom ključna je samokontrola i edukacija, ističe Ines Jakopanec, Zagrebačko dijabetičko društvo.

Kako ga prepoznati i liječiti, može se do kraja ponedjeljka doznati na Cvjetnom trgu. Jer procjenjuje se da pola milijuna ljudi u Hrvatskoj živi s dijabetesom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!