U Hrvatskoj u tri mjeseca prodano milijun kućnih testova na covid

10.11.2021.

10:37

Autor: HRT/Hina

Kućni covid test

Kućni covid test

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Oko milijun komada covid testova za samokontrolu prodano je u hrvatskim ljekarnama u posljednja tri mjeseca i nekoliko dana studenoga, a prodaja i dalje raste. Izjavio je to član Uprave Medike Jakov Radošević i kazao da se svi testovi koji dođu u ljekarne prodaju "iste sekunde". 

Od brojnih veledrogerija u zemlji samo Medika je u posljednja dva mjeseca prodala oko 450.000 covid testova za samokontrolu.

- Da, mislim da je u Hrvatskoj u zadnja dva ili tri mjeseca sigurno prodano milijun komada covid testova za samokontrolu. Tu govorimo o mjesecu kolovozu, rujnu, listopadu i nekoliko dana studenoga, izjavio je Radošević.

O sve većoj prodaji covid testova za samokontrolu Ante Mihanović, ravnatelj ljekarni u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kazao je da je jučer bio rekordan dan u njihovim ljekarnama kada se prodalo više od 1100 kućnih testova za covid-19.

- Da bi što bolje razumjeli kako to ide kazat ću vam da smo u našim ljekarnama krajem svibnja, odmah nakon što su stigli ti testovi u ljekarnu, prodali 73 komada, u lipnju je prodano 336 komada, srpnju 3196, kolovozu 6719, rujnu 6754, listopadu 9877, a do jučer 7392. S tim da nam je jučer bio rekordan dan s više od 1100 prodanih testova, objasnio je Mihanović.

Napomenuo je kako je prosječna cijena covid testa za samokontrolu tridesetak kuna, da su otkad su testovi stigli prodali njih oko 35.000 te da je njihova sigurnost jako visoka.

Istaknuo je i da su se opskrbili dovoljnim brojem testova jer su, kao što se sada i pokazalo, pretpostavljali da će u pojedinim ljekarnama doći do njihove nestašice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!