Apel: Bez velikih okupljanja, omikron i povratnici iz inozemstva

19.12.2021.

19:29

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Grgo Jelavic/ Dubravka Petric/Slaven Branislav Babic / PIXSELL

I danas bilježimo pad broja novozaraženih. Imamo 1936 slučajeva, što je 400-tinjak manje nego prije tjedan dana. Preminula je 51 osoba. U bolnicama je 2167 pacijenata, od kojih 269 na respiratoru.I ako je i dalje najbolja zaštita cjepivo, sutra u Hrvatsku stiže 1800 doza lijeka protiv koronavirusa. Lijek je to na bazi monoklonskih antitijela, a davat će se u dnevnim bolnicama onima koji ne trebaju terapiju kisikom, ali imaju rizik od razvoja težeg oblika bolesti.
Podaci za posljednja četiri tjedna

Od 22. do 28. studenog kada je bilo gotovo 33 tisuće novozaraženih, do sredine prosinca imamo pad broja novih slučajeva za oko 16 posto. Ovaj tjedan imamo malo više od 21.000 novih slučajeva, pad je usporen i iznosi oko 9 posto. Pada i udio pozitivnih posljednjih tjedana, ali sporo, pa i u ovom tjednu iznosi više od 30 posto. I broj umrlih u posljednja dva tjedna pada - od 6. do 12. prosinca preminula je 401 osoba, a u ovom tjednu 362.


Raste interes za 'booster' dozu 

Građani su u osječki Nastavni zavod za javno zdravstvo po svoju dozu mogli doći bez najave jer interes raste samo za treću dozu.

- Kad smo prehlađeni, kad nas grlo boli, kad kašljemo, kad nas boli stomak, boli u križima - vjerujemo što na kažu naši liječnici. Onda mislim da je dobro kad kažemo 'cijepite se ljudi'", poručuje liječnik Zoran Čorić.

Gužve za cijepljenje od jutra na Zagrebačkom velesajmu. U dva dana ondje je cijepljeno više od 4 tisuće ljudi. Prvu dozu primio je svaki petnaesti građanin.

Apel stručnjaka: Bez većih druženja i masovnih okupljanja

Pred nama su božićni i novogodišnji blagdani pa ravnateljica ZZJZ-a Međimurske županije Marina Payerl-Pal apelira na "okupljanja samo u najužem obiteljskom krugu, bez većih druženja među prijateljima ili odlaska na koncerte ili druge prigodne manifestacije".

Posebno oprezni građani koji žive i rade inozemstvu

Posebno više o tome trebali bi voditi naši građani koji žive i rade u inozemstvu. Jer upravo bi takva okupljanja mogla dovesti do širenja zaraznije omikron-varijante koronavirusa.

- Omikron će vrlo vjerojatno početi prevladavati kod nas i ponovno dovesti do novoobljelih. Ne samo to, nego će među nima, zbog brzine širenja u jednom određenom vremenu - doći i do pojave težih kliničkih slika i potrebe za hospitalizacijom, kazao je Dobrica Rončević, voditelj Službe za epidemiologiju NZJZ PGŽ-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!