Zalihe krvi u riječkome KBC-u kritične, apel darivateljima i iz splitskog KBC-a

19.01.2022.

07:53

Autor: Dajana Kruneš/Željko Valčić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Zalihe krvi u riječkome KBC-u na kritičnoj su razini, apel darivateljima i iz splitskog KBC-a

Zalihe krvi u riječkome KBC-u na kritičnoj su razini, apel darivateljima i iz splitskog KBC-a

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zalihe krvi u riječkome KBC-u na kritičnoj su razini. Nedostaje svih krvnih grupa, a posebno A+ i B+. Iz bolnice apeliraju na dobrovoljne darivatelje krvi. Klinički Zavod za transfuzijsku medicinu danas i sutra radit će i produljeno - do 19 sati. S manjkom krvnih pripravaka suočen je i splitski KBC pa je upućen apel darivateljima da se jave u Zavod za transfuzijsku medicinu ili priključe terenskim akcijama koje su u tijeku.

- Stanje je vrlo kritično, inače se ne bismo obraćali javnosti. Mi sada za sve tri županije imamo svega sedam doza B+ krvne grupe i svega dvadeset A+. Znači, gore ne može! - kaže za HRT prof. prim. dr. sc. Sanja Balen, pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu u KBC-u Rijeka.

Tijekom jučerašnjega dana krv je darivalo 17 osoba, idealno bi bilo oko 50 darivatelja na dan.

Komentirajući nedostatak zaliha krvi, Balen kaže kako epidemija utječe na ljude - djelomično se boje dolaziti u bolnicu, a s druge strane dio ljudi je i vjerojatno u izolaciji ili su bolesni. Ipak očekuju da će tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana odaziv biti ipak nešto veći.

Kako daruje krv, HRT-ova ekipa danas je zatekla Ratka.

- Ovo je 45. davanje, a motiv je humanost i uvijek polazim od toga da bi kad-tad svakom od nas mogla zatrebati krv. A uz to, nedostaje darivatelja i zbog korone, što je dodatni motiv - kaže nam.

Zalihama krvi iz riječkoga KBC-a opskrbljuju se, uz Primorsko-goransku, još i Istarska te Ličko-senjska županija. 

Pogledajte video:

Osim ovih, dobrodošli su davatelji i drugih krvnih grupa, napominju iz riječkog KBC-a. U Zavod se na darivanje krvi može doći u srijedu i četvrtak 8 do 19 sati i u petak 21. siječnja od 8 do 15 sati. Dodatne informacije mogu se dobiti u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka, Krešimirova 42, na telefon 051/658-352, u Odsjeku darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka na telefon 051/213-873 ili na besplatni telefon za darivatelje krvi 0800 200 221.


Apel i iz KBC-a Split

S manjkom krvnih pripravaka suočen je i splitski KBC pa je upućen apel darivateljima da se jave u Zavod za transfuzijsku medicinu ili priključe terenskim akcijama koje su u tijeku.

Još nije kritično no bolje je na vrijeme upozoriti na moguće poteškoće. Nedostaje podjednako svih krvnih grupa jer je pandemija učinila svoje i među darivateljima krvi.

- Trenutno ne ide elektivni program u našoj bolnici i to je donekle olakotna okolnost. Međutim, bolnica je puna pacijenata, puna je COVID pacijenata koji su teško bolesni i koji također trebaju kao potporu liječenje krvnim pripravcima - kaže za hrt doc. dr. sc. Slavica Dajak, predstojnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Split.

Stalni darivatelji dolaze i bez poziva, neovisno o tome ima li problema ili nema. To im je prešlo u naviku, u ambulanti su gotovo kao doma.

U suradnji s Crvenim križem organizirane su terenske akcije u velikim poduzećima, ali i u gradskim kotarima. Pandemiji unatoč, darivatelji iz HEP-a, okupljeni u klubu darivatelja "Elektrodalmacija" pokazali su zavidan entuzijazam.

Ekipa iz Elektrodalmacije godišnje prikupi 250 doza krvi, samo danas šezdesetak. Akcije se nastavljaju i u drugim splitskim poduzećima. Sutra tako u Prometu, a onda slijede gradski kotari i sportski klubovi.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!