Kontrec o "bijelom štrajku" sudaca: Rješavat će se samo hitni predmeti

08.05.2023.

09:04

Autor: U mreži Prvog/HRT/A.S.

U mreži Prvog o ''bijelom štrajku''

U mreži Prvog o ''bijelom štrajku''

Foto: HTV / HRT

Suci danas kreću u bijeli štrajk, prvi od hrvatske neovisnosti, a razlog su, kako tvrde, male plaće. Broj od 70 posto prvostupanjskih sudaca sudjelovat će u mjerama upozorenja koje će trajati dva tjedna. Kako će u tom razdoblju izgledati rad na sudovima, što traže suci, a što nudi Vlada te koliki se odaziv sudaca na bijeli štrajk očekuje? Gosti u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" bili su sudac Vrhovnog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović te profesor s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Viktor Gotovac. 

Rad na sudovima 

Što se tiče ročišta i koliko ih je odgođeno, Kontrec kaže da s tim podacima ne raspolaže. 

- Prema onome što su mi javile kolege s općinskog građanskog suda, otprilike 70 posto prvostupanjskih sudaca će poduzimati ove mjere upozorenja. Točne podatke vjerujem da ćemo imati tijekom dana, rekao je Kontrec.

Koji su hitni predmeti?

U priopćenju su rekli da će se rješavati hitni predmeti, a to su, ističe Kontrec, svi oni predmeti koje suci odrede da su hitni prema svojoj naravi.

- Dana je mogućnost sucima da procijene radi li se o predmetu u kojem bi nastupila nenadoknadiva šteta. Dakle, vjerujem da takvi predmeti neće biti odgađani, rekao je Kontrec.


Martinović kaže da je povećanje plaća za 513 eura primjereno okruženju plaća i plaćama viših sudova. 

- Nismo naravno očekivali ove mjere upozorenja koje kolege nazivaju ''bijelim štrajkom''. Ja bih rekao da te stvari koje će se događati, koje se najavljuju u 70 postotnom učinku su u biti štrajk, rekao je Martinović.

Suradnja 

Martinović kaže da surađuju s kolegama pravosudnim sucima, ne samo unutar radne skupne nego i preko čelnika pravosudnih tijela. 

- To su predsjednici sudova i čelne osobe državnih odvjetništva, ali naravno surađujemo i s predstavnicima udrugama sudaca. Iako kao pravnik moram reći da je potpuno jasno u ustavnom pravnom poretku Republike Hrvatske da plaće sucima se uređuju zakonom, objasnio je Martinović. 

Gotovac kaže da je ''bijeli štrajk'' specifičan način provođenja štrajka s pridržavanjem svih oblika svojeg rada. 

- Pravi oblik ''bijelog štrajka'' bi bio kada bi carinici kontrolirali na izlazu ili ulazu u državu svaki automobil u punoj mjeri. Ovo je zapravo jedan drugi oblik akcije, u svakom slučaju industrijske akcije kod koje evidentno ne postoji potrebni ovlaštenik sindikat niti imamo klasični radni odnos da bi se to provodilo, rekao je Gotovac.

Što traže suci?

Kontrec tvrdi da više od godinu dana Udruga sudaca piše Ministarstvu i zahtjeva da se riješi pitanje osnovice za obračun plaće sudaca te da se poboljša položaj prvostupanjskih sudaca. 

- Osnovica za obračun plaće sudaca danas je manja nego što je bila 2019. godine. Dakle, svim drugim javnim i drugim državnim službenicima je ta osnovica rasla, rekao je.

Kontrec se osvrnuo na suradnju s Ministarstvom pravosuđa.  

- Ministarstvo se na zahtjev, da se imenuje u radnu grupu koja bi trebala ponuditi nekakvo rješenje oko plaća, imenovala po svom nahođenju kolegu iz Udruge sudaca, a da nije pitala kao što je ostale čelnike pitala koga predlažu da budu u radnoj skupini. Na toj radnoj skupini, kolege suci se ne dogovaraju o izmjeni zakona nego Ministarstvo kaže: ''Mi vam ovo nudimo, a ako želite vi to prihvatite'', istaknuo je Kontrec. 

Ističe da članovi skupine nemaju mandat te da oni nisu tamo da pregovaraju, nego da izrade nacrt zakona. 

Rekao je da su suci kontaktirali ekonomske stručnjake u vezi s povećanjem za 513 eura.

- Govore da to nije taj iznos, da je taj iznos značajno manji. Ono što je bio prijedlog je da se osnovica korigira za obračun plaća svih pravosudnih dužnosnika za 20 posto i da koeficijent prvostupanjskih bude 4,19. Time bi bilo udovoljeno onom prvom zahtjevu da se približe, odnosno da prvostupanjski sudac ima koeficijent u razini višeg sudskog savjetnika specijalista na Vrhovnom sudu, objasnio je.

Martinović je komentirao izjavu Kontreca da je plaća u 2022. manja nego u 2019. godini. 

- Realna vrijednost te plaće je manja. Naravno nominalno, ona nije manja. To je nepotpuno promašena teza koja može izazvati potpuno pogrešne zaključke opće javnosti, dodao je Martinović.

Kaže da u radnoj skupini sudjeluje dvoje sudaca iz Udruge. Na pitanje tko ih je birao, Martinović odgovara:

- Ne znam kako su birani. Znam da ide poziv svim relevantnim sudovima i državnim odvjetništvima da predstave svoje predstavnike i to je model. Moram reći da Udruga sudaca u tom smislu nije Ministarstvu pravosuđa partner nego sudovi, čelnici pravosudnih tijela. Mi smo i tu pokazali dobru volju, to su kolegice i kolege, kažemo im sjedite s nama za stol da pokušamo tu materiju urediti, rekao je.

Zbog plaća manje sudaca?

Na pitanje postoji li manje sudaca zbog manje plaće te mijenjaju li nužno profesiju zbog toga, Gotovac kaže da se suci bore za plaće da bi ostali na tom mjestu, a ne da promijene posao. 

- Hrvatska u toj mjeri zapravo počiva na entuzijazmu. Kompletan cijeli javni sektor je podcijenjen, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!