Počinje dvotjedni bijeli štrajk sudaca, prvi u povijesti

07.05.2023.

Zadnja izmjena 19:25

Autor: Dnevnik/HRT/A.S.

Počinje dvotjedni bijeli štrajk sudaca

Počinje dvotjedni bijeli štrajk sudaca

Foto: HTV / HRT

Udruga hrvatskih sudaca upozorila je da će se zbog izostanka dijaloga s tijelima izvršne vlasti, na svim sudovima u Hrvatskoj, od sutra do 19. svibnja provoditi mjere upozorenja. Tako se iduća dva tjedna odgađaju svi prvostupanjski postupci, dok će se u drugostupanjskim održavati sjednice vijeća, ali bez otpreme odluka. Iznimka će biti hitni predmeti.Ako se u sljedeća dva tjedna poželite rastati - možda to nećete moći. Neće ni neki novac kapnuti od nasljedstva. Čak i da se odlučite na pothvat otvaranja poslovanja - neće vam poći za rukom. I to suci ne zovu štrajkom nego mjerama upozorenja. Razlog su niske sudačke plaće koje stagniraju još od 2009. Ministarstvo nudi povišicu od 513 eura. 

- To bi bio porast za suca preko 20, 25 godina staža. Početnik bi imao 385 veću, s time da su u ovih 513 uračunate i božićnica, uskrsnica, prijevoz. To se radi da bi ispalo da nam se daje više nego što je stvarno, kaže dopredsjednica Udruge hrvatskih sudaca Tijana Kokić.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović tvrdi da se ne manipulira podacima i dodaje: Mi dolazimo u problem sa sucima stupanj iznad njih, koji će reći - 'Pa čekaj malo, oni su se nama primakli, pa koji je sad motiv da ja budem vrijedan, stručan, da bi išao na drugi stupanj?".

U mjerama 70 posto prvostupanjskih sudaca


U mjerama upozorenja sudjelovat će 70 posto prvostupanjskih sudaca, a hitni predmeti, kako kažu - rjašavat će se bez odgode. O odgodama ročišta su, stoji u priopćenju, obavijestili stranke, no one očito do mnogih nisu stigle.

- Ovaj nesrteni štrajk je donio meni kao i mnogim kolegama da mi zapravo ne znamo koje će se rasprave provoditi, a koje se neće provoditi. Imaju objektivnih razloga zašto provode štrajk, ali su trebali biti organizirani, kaže odvjetnica Višnja Dreneški Lasan.

Prvi u povijesti štrajk sudaca njihovo je pravo, kažu u Ministarstvu, ali i pravo je Ministarstva tražiti kako da šteta za građane bude što manja. Ministarstvo će, dodaje Martinović "svojim alatima prema predsjednicima sudova tražiti da učine napore da njihova pravosudna tijela funkioniraju".

Nema dijaloga na radnoj skupini


Radna skupina sastala se četiri puta, naglašavaju da je i prije najave ove akcije zaključeno da su plaće sudaca u zaostatku, a pokrenut je i proces poboljšavanja standarda službenika i namještenika.

- Ovo što se zove radna skupina nije radna skupina. Tamo dođu predstavnici sudaca i Ministarstva, a predstavnici Ministarstva samo dođu s nacrtom i kažu 'Evo to je to'. Druga strana kaže 'Ne pristajemo', upozorava Tijana Kokić

To čak i nije dijalog, nastavlja sutkinja. Ali po dijalog s povišicom sutra će ministru doći i službenici i namještenici. Oni, kaže Martinović - traže 400 eura, što nije malo.

Tijana Kokić odgovara: "Sudski savjetnik je, bez obzira koliko on radi, ipak samo sudski savjetnik, službenik. Mi smo pravosudni dužnosnici za koje vrijede razna ograničenja".

Kroničan deficit pravosudnog kadra


- Na Županijskom sudu u Zagrebu imate 13 prvostupanjskih raspravnih referada. Imate samo 8 zapisničara. Dogodilo se da je rasprava morala biti odgođena zato što nije imao tko voditi zapisnik. Ljudi bježe iz pravosuđa zbog malih plaća, napominje odvjetnica Višnja Dreneški Lasan.

Ali valja napomenuti da velika plaća neće nepoštenog suca učiniti poštenim, niti će od poštenog napraviti lopova, to je uvijek bilo pitanje morala. S druge pak strane, sredstva i za rad i za plaće temelj su neovisnosti pravosuđa. A i pitanje je hoće li više novca ubrzati trome sudske procese.

Neki su, poput Srđana Mladinića, poznatog iz afere SMS, na svoju pravdu čekali više od 10 godina izgubivši pritom obitelj, posao i adresu stanovanja, a na kraju se pokazalo da su nevini. 

Priopćenje Udruge Hrvatskih sudaca


Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je da će se zbog izostanka dijaloga s tijelima izvršne vlasti na svim prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj, od ponedjeljka 8. svibnja do petka 19. svibnja provoditi mjere upozorenja.


UHS je precizirao da se u iduća dva tjedna odgađaju sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok će se u drugostupanjskim postupcima održavati sjednice vijeća, ali bez otpreme odluka, a iznimka na svim razinama su hitni predmeti u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Za vrijeme trajanja mjera upozorenja suci koji provode mjere bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme, ističe UHS.


- U mjerama upozorenja sudjelovat će više od 70 posto prvostupanjskih sudaca, a imamo i podršku državnih odvjetnika. Hitni predmeti rješavat će se bez odgode, no mjere podrazumijevaju kako se neće raditi u e-spisu, neće se provoditi registracija novih pravnih subjekata, rješenja o nasljeđivanju, niti primjerice razvod braka, ističe Vesna Horvath, predsjednica UHS-ova Ogranka III Zagreb, dodajući kako su obavijesti o odgodi ročišta poslane strankama.

Ministarstvo nudi povišicu od 513 eura


Ministarstvo pravosuđa i uprave prošle srijede, 3. svibnja, najavilo  je da se hitnim izmjenama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika predlaže povećanje osnovice od 8 posto za sve pravosudne dužnosnike i dodatno povećanje od 26,28 posto za pravosudne dužnosnike prvog stupnja. Tim prijedlogom Zakona sucima i zamjenicima državnih odvjetnika na prvom stupnju primanja nominalno će porasti u prosjeku 513 eura u neto iznosu, naveli su iz Ministarstva.

Predloženi će zakon Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) uputiti u zakonsku proceduru u hitni postupak, dodali su u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!