08:03 / 26.04.2021.

Autor: U mreži Prvog/HRT/D.D.

Šćulac: Zbog strožih mjera manji je broj oboljelih u Primorsko-goranskoj županiji

Mladen Šćulac

Mladen Šćulac

Foto: HRT / HTV

"Cilj je da se najkasnije do kraja svibnja cijepe svi turistički djelatnici, kako bi se poslala poruka na tržište Velike Britanije i SAD-a da je dolazak u Dubrovnik siguran", kazao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Počelo je cijepljenje turističkih djelatnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja, uz Primorsko-goransku, od danas ublažava epidemiološke mjere. Počele su i pripreme za sezonu koja otvara pitanja gdje će se i kako testirati turisti, tko će financirati antigenske testove, kako će se prelaziti državna granica?

Ublažavanje mjera

Načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac rekao je kako su strože mjere u Primorsko-goranskoj županiji rezultirale manjim brojem oboljelih i smanjenim pritiskom na bolnice.

- Svakako treba naglasiti da su ove mjere dale dobar rezultat, i ono zbog čega smo se odlučili na ublažavanje je najava dolaska cjepiva od idućeg tjedna, od 12 do 14 tisuća cjepiva, rekao je načelnik Stožera Mladen Šćulac.

- Protekli tjedan bilo je cijepljenje nastavnika i djelatnika dječjih vrtića. U pripremi je zajedno s turističkom zajednicom najava cijepljenja turističkih djelatnika što očekujemo da će sad s ovim novim dozama krenuti, kaže Šćulac.

Od ponedjeljka se popuštaju mjere, otvaraju se terase, prodavaone, i radno vrijeme ostaje od 6 ujutro do 19 sati. Šćulac kaže kako se tim mjerama potiče rad trgovaca i ugostitelja.Dolazak stranih turista

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković kaže kako je u petak je započelo cijepljenje turističkih djelatnika.

- Cilj je da se najkasnije do kraja svibnja cijepe svi turistički djelatnici, kako bi se poslala poruka na tržište Velike Britanije i SAD-a da je dolazak u Dubrovnik siguran, kaže gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

- Prije gotovo dva mjeseca smo imali velik rast broja zaraženih, britanski soj je bio vrlo prisutan u populaciji, prošli tjedan je započeo pad broja zaraženih. Ključno je cijepljenje, ono će nam omogućiti gospodarsku aktivnost, rekao je Franković.

Franković objašnjava kako je prošle godine bio problem u tome što su Velika Britanija i SAD bile jedne od zarazom najpogođenijih zemalja, a da je ove godine situacija potpuno drugačija i da su to dva najprocjepljenija tržišta.

Dodaje da se s nestrpljenjem očekuje objava datuma mogućnosti internacionalnih putovanja i informacija u koju zonu će Hrvatska biti svrstana.

Što je potrebno za prelazak granice?

Pomoćnica ministrice turizma i sporta Monika Udovičić navodi kako najviše veseli manji broj novozaraženih jer je to glavni preduvjet za uspješnu turističku sezonu.

- Dobre vijesti stižu s tržišta Italije. Oni su vrlo pozitivno reagirali na sve što činimo, od projekta "Safe stay in Croatia" do uspostave punktova. Jako je dobro odjeknula i informacija o cijepljenju turističkih djelatnika, jedna smo od prvih zemalja Europe koja je počela s cijepljenjem djelatnika u turizmu, kaže Udovičić.

Za prelazak granice bit će potrebna potvrda o cijepljenju ili potvrda o preboljenju bolesti ili negativan PCR test.

- Ministarstvo je izdvojilo 20 milijuna kuna kojima će subvencionirati nabavku antigenskih testova, tako da će njihova cijena za goste biti simbolična. Očekujemo da će se četveročlana obitelj moći testirati za 150-200 kuna, izjavila je pomoćnica ministrice turizma i sporta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!