Agencije traže pomoć. Gdje je povrat novca?

25.04.2021.

20:47

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HTV

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Potražnja za ruralnim turizmom je u porastu, tijekom ljetnih mjeseci svi se nadaju i većim dolascima. No, interesa za grupna putovanja i dalje nema. Turističke agencije preživljavaju isključivo zahvaljujući pomoći za očuvanje radnih mjesta, no kako prihoda nemaju - ne mogu pokriti druge troškove.

Među malobrojnim turistima gotovo nema onih koji stižu preko agencija. Barem zasad, nastavlja se trend iz prošle godine. Agencije koje i imaju rezervacije, nemaju jamstva da će se putovanja doista i dogoditi pa tako ni da će zaraditi.

- Osjeća se bitni pad prometa, negdje smo samo 10 posto uspjeli realizirati. Ove godine nemamo još nijednu potvrđenu rezervaciju, kaže Vesna Mišan iz agencije A turizam.

Ekskurzije, kongresi i grupna putovanja

- Uvijek je u pitanju mogućnost otkaza, u slučaju da granice ne budu otvorene ili u slučaju zaraze nekog od članova obitelji. Znači, gosti moraju biti sigurni da mogu otkazati dolazak, prebaciti ga na drugi termin ili dobiti povrat sredstava, dodaje Sandra Gobin iz agencije Uniline.

Najteže je agencijama koje organiziraju isključivo kongrese i grupna putovanja, poput školskih ekskurzija ili izleta u inozemstvo. Prihoda jednostavno nema, poslovanje je u mirovanju, potvrđuje Floris Milohanović iz agencije Zeatours.

Gdje je povrat novca?

Depozite putnika agencije uplatile su hotelima u inozemstvu, no povrat novca za neostvarena putovanja nisu dobile. Klijenti pak čekaju povrat svojih uplata.

- Bilo je dogovoreno da se to pokrije kreditnim sredstvima HBOR-a, odnosno HAMAG BICRO-a, s garancijom države. Međutim, osim najava i nekih razgovora - još uvijek nema operativno nikakvih kredita, napominje predsjednik Udruženja putničkih agencija Boris Žgomba.

Osim za radnike, agencije nikakvu drugu pomoć nisu dobile. Jer, za razliku od hotela i restorana, nisu bile formalno zatvorene iako u stvarnosti - nisu radile. Ako im se ne ponudi jednokratna pomoć ili pokrivanje fiksnih troškova - bit će jako teško, dodaje Milohanović.

Agencije u Istri traže pomoć i lokalnih struktura. Zasad je onima u Puli, smještenima u gradskim prostorima, smanjena najamnina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!