U PGŽ-u naglo povećanje broja oboljelih od gripe, pojavila se "flurona"

05.01.2023.

12:24

Autor: Hina/HRT

Epidemija gripe

Epidemija gripe

Foto: fizkes / Shutterstock

U Primorsko-goranskoj županiji naglo raste broj oboljelih od gripe, a pojavila su se i dva slučaja "flurone", istovremene zaraze koronavirusom i virusom gripe, doznaje se u četvrtak u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Rijeci.

- U ovom zavodu podaci o zaraženima i oboljelima obrađuju se na tjednoj bazi. Tako je u posljednjem tjednu 2022. bilo gotovo 10 puta više oboljelih od gripe u odnosu na pretposljednji tjedan, izvijestila je zamjenica voditelja Epidemiološkog odjela NZJZ PGŽ-a Andrea Petaros Šuran.

- U pretposljednjem tjednu prošle godine u županiji je službeno bio registiran 31 zaraženi gripom, a tjedan potom novoboljelih je bilo 291. No, navodi Petaros Šuran, ne prijavljuju se svi novooboljeli, pa je zaraženih gripom sada sigurno znatno više.

Očekuje se daljnji porast broja oboljelih, u prvom redu nakon početka drugog polugodišta u školama te povratka građana sa skijanja.

- Na području županije pojavila su se i prva dva slučaja "flurone", a sumnja se na još nekoliko. Riječ je o istovremenom oboljenju od gripe i COVID-a. Ovo su prvi slučajevi flurone ove sezone, a prijašnjih godina tijekom epidemije već je bilo ovakvih pojava. Simptomi su kombinacija onih dvaju bolesti, navodi epidemiologinja Petaros Šuran.

Simptomi gripe ove sezone su uobičajeni. Bolest počinje naglo, oboljeli je malaksao, osjeća opću slabost i bolove te ima povišenu temperaturu, a bolest traje od sedam do 10 dana. Gripu treba odležati, ali treba biti oprezan ako se pojave komplikacije, uglavnom povezane s respiratornim teškoćama, odnosno otežanim disanjem, upozoravaju liječnici.

U Primorsko-goranskoj županiji trenutačno je 1006 aktivnih slučajeva COVID-a.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!