U podne završavaju elektroničke prijave obrazovnih programa za srednje škole

07.07.2022.

07:28

Autor: T.V./HRT

Online prijava za upise u srednju školu

Online prijava za upise u srednju školu

Foto: Patrik Macek / /PIXSELL

U podne istječe rok za elektroničke prijave obrazovnih programa za srednje škole. Budući srednjoškolci prijavili su gotovo 180 tisuća programa, a u subotu u podne svih 40 tisuća kandidata znat će u koje su programe i škole ostvarili pravo upisa. 

Dohvat prijavnice bit će moguć do 8. srpnja u 15 sati. 

- Od idućeg ponedjeljka do srijede omogućit će im se ispis upisnica, rekao je koordinator e-upisa u srednje škole pri Carnetu Tomislav Rožić.

Upisi su sljedeći tjedan.

Oni koji se nisu upisali u ljetnom roku, 15. srpnja moći će vidjeti okviran broj preostalih slobodnih mjesta, koji će službeno biti poznat 10. kolovoza.

Podsjetimo, učenici se prijavljuju i upisuju u I. razred srednje škole elektroničkim putem preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole https://srednje.e-upisi.hr na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole.

U javnim, odnosno školama čiji su osnivači država, županije i gradovi planirana su mjesta za 43.793 učenika u 1988 razrednih odjela, u privatnim za 1719, a u školama čiji su osnivači vjerske zajednice 865 učenika.

Za gimnazijske programe u javnim srednjim školama planirano je 10.710 mjesta u 447 razrednih odjela, u četverogodišnjim programima strukovnih škola ima mjesta za 18.438 učenika u 808 razrednih odjela, a u trogodišnjim za 6242 učenika u 284 razredna odjela.

U programima obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine ima mjesta za 4858 učenika, u petogodišnjim programima za medicinske sestre i tehničare za 1214 učenika, a u programima obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme za 124 učenika.

U prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju ima 838 mjesta u 97 razrednih odjela. U glazbenim i plesnim školama ima mjesta za 1369 učenika u 77 razrednih odjela.

Nakon niza primjedbi na Odluku o upisu u srednje škole, koja je u e-savjetovanju bila od 14. travnja do 14. svibnja, vraćeni su neki od prethodno ukinutih programa te je u odnosu na prvotni prijedlog povećan broj predviđenih upisnih mjesta u gotovo svim županijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!