Počele su prijave za upis u srednje škole

12:00 / 23.05.2022.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Počele su prijave za upis u srednje škole

Počele su prijave za upis u srednje škole

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Točno u podne počele su prijave za upis u srednje škole. Planirano je ukupno 46.377 mjesta u 2.133 razreda. Učenici se za upis prijavljuju elektroničkim putem preko mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava, a obrazovne programe budući srednjoškolci prijavljivat će od 25. do 28. lipnja. 

- Sve naše kandidate u ovom trenu pozivamo da se prijave u sustav i provjere valjanost svojih podataka to mogu biti njihove adrese njihova imena i prezimena, OiB-ovi, ali je najvažnije da provjere ocjene iz dosadašnjih školovanja. Bilo kakve netočnosti u sustavu neka odmah prijave svojim razrednicima, rekao je koordinator e-upisa u srednje škole pri CARNET-u Tomislav Rožić.


Podsjetimo, učenici se prijavljuju i upisuju u I. razred srednje škole elektroničkim putem preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole https://srednje.e-upisi.hr na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole.

U javnim, odnosno školama čiji su osnivači država, županije i gradovi planirana su mjesta za 43.793 učenika u 1988 razrednih odjela, u privatnim za 1719, a u školama čiji su osnivači vjerske zajednice 865 učenika.

Za gimnazijske programe u javnim srednjim školama planirano je 10.710 mjesta u 447 razrednih odjela, u četverogodišnjim programima strukovnih škola ima mjesta za 18.438 učenika u 808 razrednih odjela, a u trogodišnjim za 6242 učenika u 284 razredna odjela.

U programima obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine ima mjesta za 4.858 učenika, u petogodišnjim programima za medicinske sestre i tehničare za 1.214 učenika, a u programima obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme za 124 učenika.

U prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju ima 838 mjesta u 97 razrednih odjela. U glazbenim i plesnim školama ima mjesta za 1.369 učenika u 77 razrednih odjela.

Nakon niza primjedbi na Odluku o upisu u srednje škole, koja je u e-savjetovanju bila od 14. travnja do 14. svibnja, vraćeni su neki od prethodno ukinutih programa te je u odnosu na prvotni prijedlog povećan broj predviđenih upisnih mjesta u gotovo svim županijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!