19:49 / 05.04.2022.

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/HRT/IMS

U Splitu i dalje traje političko pripetavanje

Puljak i Ivošević

Puljak i Ivošević

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa i uprave još nije zaprimilo najavljene ostavke splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića. Po zaprimanju Vlada će imenovati povjerenika koji će obavljati tehničke dužnosti do izbora novog gradonačelnika.


U Splitu i dalje traje političko pripetavanje. Jutros je zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić izjavio da neće dati ostvaku. Samo nekoliko sati poslije, drukčija poruka.

- Za nas nema nikavih problema da gospodin Kuzmanić podnese ostavku s raspuštanjem Gradskog vijeća i da se na takav način osigura da mi idemo na nove izbore. S obzirom da se svi politički akteri u gradu osim Keruma, a to nije ni relevantno sada, slažu da se raspusti Gradsko vijeće i izvršna vlast, mislim da nema nikakvog problema da Kuzmanić da ostavku istovremeno s vijećnicima, rekao je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

Split će do izbora voditi Vladin povjerenik, presjeklo je Ministarstvo pravosuđa i uprave.

- Mi smo u svom tomačenju protumačili odredbe članka 40D, Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Tako da su prije svega tu, čini mi se, grad Split i građani taoci gospodina Puljka i njegovog premišljanja tko će dati ostavku, tko neće dati ostavku, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

- Bio je to očekivani potez jer to je uključivanje Andreja Plenkovića u predizbornu trku. Očekujem da on imenuje svog kandidata za gradonačelnika, ali ja mislim da građani Splita neće honorirati da se netko drugi miješa u izbore grada Splita, rekao je Puljak.


Prvi demokratski izabrani gradonačelnik Splita i stručnjak za upravnu znanost potvrđuje stajalište resornog ministarstva.

- To je jednostavno, daješ ostavku, imaš manadat naroda i svi oni koji su oko tebe dijele istu sudbinu. Logika je to upravne znanosti i to se do sada nije drugačije dogodilo u praksi, rekao je profesor Onesin Cvitan.

Oporba poručuje da je dosta igrokaza.

- Puljka su po treći put napustili njegovi koalicijski partneri. I očito je razlog u njemu, a ne u drugima. Vlast je odgovorna što idemo na izbore, rekao je Vice Mihanović, HDZ.

- Ovo je zamaranje nas gradskih vijećnika i naših građana. Nisu nas birali da bi svjedočili cirkusu, kazao je Davor Matijević, SDP.

Ako do ostavke dođe, povjerenik će, nagađa se, postati jedan sveučilišni profesor iz Splita.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!