22:23 / 22.01.2021.

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/P.F./HRT

Rekordni vodostaji u 13 imotskih jezera

Modro jezero

Modro jezero

Foto: HRT / HTV

Velike kiše dupkom su napunile svih 13 imotskih jezera koja će s Parkom Prirode Biokovo uskoro postati dio Unescovih geo-parkova. Iako kroničari kažu da je vodostaj Modrog jezera prije znao biti još viši, voda nikada nije tako brzo rasla kao ove zime. A već ovaj vikend stižu nam i nove velike oborine.

Visina vode u Crvenom jezeru dosegnula je 309 metara, Modro je na više od 90. A prije samo 50 dana na dnu Modrog jezera igrao se nogomet.


- Praktički kad je u prosincu padala kiša počela je voda izvirati sa svih strana, čak i sa južne strane  što do sad nije bio slučaj. Ono što je vrlo bitno u cijelo ovoj priči je taj intezitet. Nekad je voda narasla u par dana 10 do 15 metara, rekao je novinar Braco Ćosić.


- Pune se podzemnim kanalima iz Bosne i to dolazi, to rukne, pune se kao i ove godine, a tako i kroz povijest, smatra imotski kroničar Ante Čelan Gaganić.

Bilježe se baš sve promjene na jezerima. Tijekom povijesti bila su dva velika prelijevanja.

- Modro jezero se preljevalo 1764. godine, ali to nije jedina godina. Godine 1914. Modro jezero je otjecalo kroz južni obod i voda se odlijevala u polja, objasnio je imotski kroničar. Također bilježi se i niz visokih vodostaja. 


- Bilo je slučajeva kad je voda dosezala 1917. godine više od 120 metra, zatim 1940. na 1941. voda je dosezala od 103 do 105 metara , 1962. godine 101 metar.

- Vidjet ćemo što će se dogoditi, hoće li biti još kiše. Očekivano je u ovo doba godine porast oborina, isto kao i u proljeće kada se otapa snijeg. Sve te činjenice ukazuju na punjenje jezera, istaknuo je Ante Škeva, geodet i član HPD-a Imotski.

Nove oborine mogle bi donijeti i nove rekorde, ne samo u Modrom jezeru nego i u svih ukupno 13 imotskih krških fenomena. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!