U Zadarskoj županiji nadaju se turističkim brojkama iz rekordnih godina

16.04.2022.

07:00

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/HRT

Kruzeri se vraćaju na velika vrata

Kruzeri se vraćaju na velika vrata

Foto: Dnevnik / HRT

S uskrsnim blagdanima tradicionalno počinje i turistička predsezona. Očekivanja od ovogodišnje sezone su velika, unatoč ratu na istoku Europe, jer su se ljudi, nakon dvije pandemijske godine, zaželjeli putovanja. Brojkama iz rekordnih godina nadaju se i u Zadarskoj županiji...

Cijela Dalmacija, nije tajna, živi od mora i turizma.


- Mogu se samo hvaliti i pohvaliti - hotel nam je pun za Uskrs i jedan dio nakon Uskrsa, tako da smo jako zadovoljni, kaže Dragan Šimac, direktor hotela Pinija.


Završno čišćenje i uljepšavanje jer prvi gosti već su stigli. Osim hotelskog restorana, puna je i Kalelarga:


- Čuli smo da je ovo lijepa zemlja, htjeli smo sve istražiti i obići.


- Apsolutno dojmljivo, prekrasno vrijeme, ljubazni ljudi, čisto i uredno.


- Kultura je ono što me fascinira, sviđaju mi se i more, plaže i naravno ljudi.


Sve rečeno prati i lijepo, toplo vrijeme. Uživanje u suncu nije samo privilegija Dalmatinaca. Uživaju i mnogobrojni gosti među kojima je ipak najviše onih domaćih.


No, u stopu ih prate Austrijanci, Nijemci i Slovenci. Već u prva dva tjedna travnja ostvareno je 50 tisuća noćenja.


- Gosti su najviše u hotelima i privatnom smještaju, no to prate i nautika i kampovi, kaže Mihaela Kadija, direktorica županijskog TZ-a.


Na goste koji stižu avionom, u Zadru se itekako računa. Grad će ovo ljeto zračnim linijama biti povezan s više od 70 europskih i svjetskih destinacija.


- Brojke koje očekujemo ove godine trebale bi biti slične onoj iz 2019. godine. To znači oko 800 tisuća putnika, kaže Tomislav Žepina, rukovoditelj sektora komercijale Zračne luke Zadar.


Koronavirus pokvario je planove. Pa 2020. nije kapitalizirana prestižna titula koju je godinu prije osvojila Gaženica kao najbolja svjetska luka za kruzere. No, oni se vraćaju na velika vrata. Od početka godine od planiranih 157 već ih je stiglo 11 sa 7000 putnika, a sljedeći će se vezati baš na Uskrs.


- To znači da očekujemo da ćemo prijeći 100 tisuća putnika ove godine, kaže Đoni Štambuk, privremeni ravnatelj Lučke uprave Zadar.


Rekordna pretpandemijska 2019., prema najavama, mogla bi biti dostignuta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!