Biste li prijavili susjeda koji ne odlaže otpad u odgovarajućoj vrećici?

01.09.2022.

20:06

Autor: Ante Raić, Marisabel Majić/Dnevnik/HRT/IMS

U Zagrebu od 1. listopada novi sustav naplate odvoza otpada

U Zagrebu od 1. listopada novi sustav naplate odvoza otpada

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Za točno mjesec dana počinje novi model prikupljanja i naplate odvoza komunalnog otpada u Zagrebu. Miješani komunalni otpad moći će se odlagati u samo za to namijenjene vrećice. Najavljene su kontrole, a za one koji ne budu poštovali pravila - spremaju se kazne.


Stanovnici Zagreba će za dva tjedna u 500-ak trgovina moći kupiti pakete od 10 vrećica. Paket vrećica od 10 litara stajat će 20 kuna, od 20 litara 40, a od 40 litara 80 kuna.

- Građani će dio usluge odvoženja otpada plaćati preko računa Holdinga, ali tamo će biti fiksni dio, a varijabilni kada će kupovati vrećice, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Za one koji otpad budu odlagali u nekim drugim vrećicama, predviđene su kazne od 500 kuna za kućanstva i od tisuću za sve ostale.

- Kažnjavat ćemo kada to bude potrebno, utvrđivat ćemo osobnu odgovornost. Jasno nam je da kolektiv ne treba trpjeti zbog jednog stanara osim ako se ne radi o kolektivu koji se ne pridržava pravila, rekao je Davor Vić, voditelj podružnice Čistoća.

Kontrolu bi trebali vršiti zaposlenici Čistoće, komunalni redari, postojeće i novopostavljene kamere, te sami građani.

Stoga smo ih - bi li prijavili susjeda ako vide da otpad ne odlaže u odgovarajućoj vrećici?

- Ne znam. Možda bi. Zato jer smatram da bi trebalo odvajat otpad i da je to ok, kaže Edi.

- Ne bih  ga prijavila jer smatram da trebamo dobrosusjedske odnose. Možda bih ga upozorila, kaže Dragica.

- Gotovo sam sigurna da ne bi. Svatko treba imati svoju svijest o tako nečemu, nisam ja tu da ga učim, poručuje Ana.

Ugradnja podzemnih spremnika u gradskoj jezgri za stanare će biti besplatna, no još nije započela.

- Mi imamo jedno veliko pitanje, što, kako i kada, kod mnogih kućnih savjeta, u mnogim zgradama, pa i u mojoj zgradi, rekao je Nenad Predovan, zastupnik u Gradskoj skupštini (Bandić Milan 365).

- Dok je ostalih oko 5 tisuća onih koji bi se trebali naći izvan središta grada još u fazi planiranja. Smatramo da je to jako nepošteno, poručuje Mislav Herman, zastupnik u Gradskoj skupštini (HDZ).

Kako je gradska uprava predvidjela da postavljanje oko 5 tisuća "boksova" za spremnike ispred zgrada financiraju stanari iz pričuve, uz trošak od 20-ak tisuća kuna, početak provedbe novog modela od 1. listopada zvuči - jako optimistično.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!