U potresu oštećene škole neće biti spremne za nastavu u rujnu

19.07.2021.

21:05

Autor: Domenika Bratović-Vela/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Šesnaest mjeseci od potresa u Zagrebu povratak u teško oštećene škole čeka gotovo četiri tisuće osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Nijedna od pet osnovnih i sedam srednjih škola, koje se još obnavljaju, neće biti spremna za nastavu u rujnu. Ekipa HRT-a provjerila je zašto obnova kasni i hoće li se što mijenjati u organizaciji nastave za iseljene učenike. 

Prvi smo počeli s obnovom nakon potresa, objašnjava nam na utihnulom gradilištu ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog. No radovi su stali netom prije nego li je trebao biti naliven betonski pod težak 600 tona.

- Ako se nastavi po ovom projektu koji je dosad bio, ideja je da bude stupanj tri, tako da 7.5 , 8 stupnjeva zgrada mirno podnese i to je meni kao ravnatelju najvažnija stvar, naglasio je ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog Damir Jelenski.

No odgovor na pitanja - kada će se i po kojem projektu nastaviti obnova - ravnatelj još čeka. Ni stanari Učeničkog doma u Gajevoj ulici neće u svoje sobe najesen, iako radovi traju.

- Učenici su se morali kod nas odlučiti na naš dom, ne znajući na kojoj adresi će biti sljedeće godine, pa je to možda malo utjecalo i na upis, istaknuo je ravnatelj Učeničkog doma Ante Brune Bušića Darko Trošelj.

Izrazito kratke rokove obnove koje je obećavala bivša vlast nemoguće je ostvariti, ističe zamjenik gradonačelnika Korlaet. Zahtjevi konzervatora, javna nabava za projektnu dokumentaciju ali i za izvođače te promjena zakonskog okvira za obnovu- traže mnogo više vremena.

- Obnova škola je započeta po Zakonu o gradnji, u međuvremenu je donesen Zakon o obnovi od potresa pa se cjelokupna dokumentacija trebala prilagoditi tim okolnostima, rekao je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet.

Tako će više od 3800 zagrebačkih učenika i dalje biti podstanari u školama koje nisu stradale u potresu, uz nastavu u dvije smjene.

- Sada hvatamo prosinac ove godine, za većinu škola, osim za četiri škole koje su izuzetno složene i koje će biti gotove u rujnu iduće godine, dodao je Korlaet.

Jedva čekamo povratak u školu u naselju, u poznato, i, nadamo se, sigurne uvjete, kažu Lucija i njezina mama, dok obilaze gradilište škole na Kaptolu.

- Kad se vratimo u našu staru školu, ponovno ćemo biti u jednoj smjeni i bit će mnogo jednostavnije, zbog svih aktivnosti, poručila je učenica 6. razreda OŠ Miroslava Krleže Lucija Jurak.

- Djecu voze autobusi, ali vozimo ih i mi roditelji, tako da gubimo dnevno na putovanje do škole, od škole po sat vremena svi skupa, kazala je Alice Jurak, mama učenice OŠ Miroslava Krleže.

Koliko će zastoj u obnovi škola i promjena projekata poskupiti buduće radove, u gradu još računaju. Nadaju se da će, uz dobro pripremljene projekte, novac za obnovu uspjeti povući iz europskih fondova.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!