07:05 / 23.02.2021.

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT

Na tržište dolaze učenici bez prakse

Učenici Obrtničke škole, Osijek

Učenici Obrtničke škole, Osijek

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ograničenja koja nam je nametnula koronakriza negativno su utjecala na sve, a posebno na obrazovanje. Nijedna aplikacija učenicima ne može nadomjestiti praktičnu nastavu, pa su strukovna zanimanja najviše pogođena.


Za par mjeseci iz srednjih će škola na tržište rada izići učenici tzv. "koronageneracije". Škole se trude nadokandititi im eventualne gubitke iz virtualne, a posebice praktične nastave.

- Od devetog mjeseca naši učenici redovno pohađaju praktičnu nastavu zato što zanimanja koja mi obrazujemo nisu se morala pozatvarati, a neka su se ispostavila da su neophodna čak i za vrijeme korone. Svima treba pakar, mesar, istaknula je Maja Zorić, ravnateljica Obrtničke škole u Osijeku.

Najteže su pogođeni učenici koji se obrazuju u ugostiteljskim strukama, jer su ugostitelji bili više zatvoreni nego otvoreni.

- Na našu sreću ove godine nakon što su se zatvorili ugostiteljski objekti, škola je odlučila da praktiču nastavu imamo baš na nastavi, a ne online. To nam je jako puno pomoglo, kazao je Ardit Aliti, učenik drugog razreda.

- Izvodimo praktičnu nastavu u školi. Učenicima je na početku bilo malo teže ali s vremenom su se uspjeli prilagoditi, istaknuo je Damir Abramić, strukovni učitelj kuharstva.

- Čim uđu na tržište rada pokazat će se da li učenici imaju potrebna znanja ili vještine ili nemaju. Naravno to ovisi o individualcu ponajprije, ali u globalu već sada kroz nastavu možemo uočiti neke nedostatke koji fale toj djeci u svom radu, kazao je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek.

Učenici strukovnih škola su puno toga propustili u posljednje dvije godine, smatraju i u obrtničkoj komori. 

- Kao obrtnička komora smo predlagali, i nadalje stojim pred tim činjenicama, da bi se stručna praksa trebala obavljati u što većem broju sati, kazao je Darko Knežević, predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije.

Na školama je ali i na samim učenicima stoga teret da ipak uspiju "pohvatati" osnove da bi bili koliko-toliko spremni za tržište rada na kojem će se naći. 

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!