Ispravljena nepravda za učenike putnike

21.02.2021.

19:57

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Epidemiološka pravila izazvala probleme u prijevozu učenika

Epidemiološka pravila izazvala probleme u prijevozu učenika

Foto: Dnevnik / HRT

Epidemiološka pravila izazvala su nove probleme u prijevozu učenika, a samo u srednjim školama njih više od 60 tisuća svakodnevno putuje. U Moravicama, primjerice, učenici i profesori dolaze tek na treći sat otkako je, iznenada, ukinuta linija kojom su stizali školu na vrijeme. U Topusko, gdje nema učenikog doma, 90% učenika putuje zbog škole, neki i po 6 sati u danu. Njihove nevjerojatne priče donosi Sunčica Findak u rubrici "O školstvu na distanci".


Priče učenika putnika koje smo doznali zaista su i za rubriku - vjerovali ili ne. U tijeku školske godine ukinuti liniju o kojoj godinama ovisi njihov dolazak na nastavu?!

- Iz škole u školu putujem vlakom, zbog ove situacije ujutro putujem u 8.45. Ne stignem na prva dva sata, tek na treći, kaže Sven, učenik Željezničke tehničke škole Moravice.

- To mi je nevjerojatno da se može dogoditi. Netko tko nema znanja u HŽ-u je napravio tako da taj vlak ne vozi, to je tradicija, kaže Borivoj Dokmanović, ravnatelj Željezničke tehničke škole Moravice.

Pisali su na sve strane, molili i objašnjavali. I uspjelo je. Od ponedjeljka ni ovi učenici više neće kasniti na nastavu, vlak će prometovati ponovno kao i do sada pa će učenici stizati u 8 sati na nastavu.

 Od Delnica do Moravica ima 25 kilometara. A putovanje im traje...

- Samo dolazak traje 45 minuta, i povratak isto,  to je ne računajući koliko moramo čekati vlak ovisno o remontu, kaže Masimo, učenik Željezničke tehničke škole Moravice.

A što se pak autobusnih linija iz nekih mjesta u Moravice tiče, budući da zbog epidemioloških razloga autobus može primiti samo 40 posto učenika, nastavu u školi imaju svaki drugi dan. S obzirom na to da je oko 80 posto učenika putnika, svima koji dolaze iz udaljenijih krajeva osiguran je smještaj u učeničkom domu. A upravo to bi bilo spas za Srednju školu u Topuskom.

- Izgradnja učeničkog doma bi riješila brojne probleme jer učenici koji su iz udaljenih područja prisiljeni su stanovati u privatnom smještaju, Željka Gajdek, ravnateljica Srednje škole Topusko.

Ana putuje svaki dan iz Petrinje.

-Treba mi skoro sat vremena pješice do stanice pa sat vremena busom, pa natrag, pa pješice tako da skoro cijeli dan ode na putovanje, govori Ana koja pohađa Srednju školu Topusko.

- Bilo je situacija učenika iz Gline koji je došao biciklom. On je došao na treći sat, ali je došao, kaže Dijana Šćrbak, nastavnica hrvatskog jezika Srednja škola Topusko.

Kiša, sunce, snijeg, nije važno je li -10 ili +30. U školu se mora.

- Ne oduzme mi puno vremena, ali mi oduzme puno energije, kaže Lovro, učenik Srednje škole Glina.

Sve su to dobre škole, učenici su ih upravo zbog kvalitetnih programa i izabrali, zato i podnose sav teret putovanja. Ali, zar se ne može u 21. stoljeću tim učenicima olakšati školovanje, omogućiti kvalitetan prijevoz, izgraditi dom. Sada će uoči lokalnih izbora svima biti puna usta obećanja, a kad prođu izbori, poučeni iskustvom - i dalje ćemo se čuditi licemjernoj paroli - jednako obrazovanje za sve!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!