17:36 / 16.03.2022.

Autor: Ruža Ištuk/T.D./Vijesti/HRT

Alina iz Ukrajine želi raditi, i mala Tina trudi se naučiti hrvatski

Alina i njezina djeca

Alina i njezina djeca

Foto: HRT / HTV

U prihvatnom centru motela Plitvice, mjesta su popunjena. Ondje je 136 izbjeglica, a među njima i 33-godišnja Alina koja je s dvoje male djece iz središnje Ukrajine među prvima stigla. Reporterka HTV-a Ruža Ištuk razgovarala je s Alinom koja kaže kako je budućnost teško planirati. 

- Zahvaljujem djelatnicima Crvenog križa što su nam dali sve što nam je za prvu ruku potrebno. Hvala velika svima. Putovala sam sama s djecom, velik je to stres, vožnja bez stajanja. Sad smo relativno dobro, djeca su se smirila što je najvažnije, rekla je Alina u uvodu.

Alina ima kćer Tinu, koja ima 8 godina, a sin se zove Ostap i ima 5 godina. Alina kaže kako je sad psihički dobro, ali ostala je praznina.

- Imam 33 godine i moja glavna obveza je brinuti se za djecu. Sva ostala pitanja, pogotovo financijska, rješavao je suprug. Po struci sam primalja, ali sam radila kao medicinska sestra prije porođaja. Želim raditi, iako sam zbog djece pauzirala. Moram naučiti hrvatski jezik što prije. Ondje su mi ostali suprug, mama, sestra i nećaci. Čujemo se, muškarci su u teritorijalnoj obrani, a žene privremeno u skloništima. Obranu još drže, ali sirene se stalno oglašavaju, rekla je Alina.

Istaknula je kako želi da djeca budu na sigurnom, da su kao i prije, da se Tina bavi gimnastikom, a Ostap glazbom.

- Želim sačuvati sve što su dosad imali, omogućiti daljnji razvoj i školovanje. Tina je izvrsna matematičarka. Pohađala je tečaj informatike i brojne druge tečajeve. Voli brojeve i uči hrvatski. Zadovoljna sam, i zahvalna svima. Ovdje svi stalno pomažu i dolaze građani koji žele pružiti pomoć. Najvažnije je da više nismo sami. Kad smo dolazili, bili smo potpuno sami, ovdje više nismo. Naravno, želimo kući, sve je ostalo ondje. Svaki dan želimo da što prije završi rat i da se sve obnovi. Zasad smo ovdje, ondje je preopasno, zaključila je Alina.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!