Prihvatni centri za izbjeglice brzo se pune, svaka pomoć je dobrodošla

12.03.2022.

22:52

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/HRT

Prihvat izbjeglica iz Ukrajine

Prihvat izbjeglica iz Ukrajine

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dosad je u Hrvatsku stiglo oko 5.200 ukrajinskih izbjeglica, od kojih je oko 400 i već otišlo u druge zemlje. Trenutačno ih je najviše u zagrebačkom motelu Plitvice, zatim u Varaždinskim toplicama te hostelu Rakitje. Svi se oni sve brže pune.

Elvira je iz Kijeva. Pod uzbunama je prije nekoliko dana svoj život spakirala u nekoliko vrećica, bez plana i razmišljanja kamo će dalje.

- Pokušavala sam ne stvarati paniku zbog svoje djece, no u 3 dana, koliko smo pokušavali pobjeći iz Kijeva u Zagreb, u vlakovima su ljudi paničarili – govori Elvira Remekh.

Sada je u hostelu Rakitje, ali njezino je srce i dalje u Kijevu.

- Razgovaram sa suprugom kad god mogu uspostaviti vezu, on je u ukrajinskoj vojsci i veoma nedostaje i meni i djeci. Želim se vratiti kući svojim najmilijima, suprugu, roditeljima, prijateljima - kaže.

Iz pakla rata pobjegle su i Katarina i Jilijana s djecom i nećacima.

- Situacija je veoma teška, svom snagom počeli su napadi bombama blizu mog grada Irpinja, dolaze ruski okupatori – kaže Katarina.

Utočište su pronašle u objektu Nacionalnog parka Plitvička jezera.

- Ja vjerujem u čovjeka, vjerujem u Boga, vjerujem u pravdu da će Ukrajina pobijediti – poručuje Jilijana.

Svima njima Hrvatska pruža zdravstvenu i socijalnu pomoć, djeci školovanje, a odraslima mogućnost da rade.

- Najnovija mjera je zavod za zapošljavanje - popisuje te ljude i vrši evidenciju da li je netko zainteresiran ostati na našem području i trajno se nastaniti i zaposliti – objašnjava Stjepan Draganić, voditelj Službe civilne zaštite Vukovar.

Dotad, svaka je pomoć dobrodošla. Crveni križ prikuplja donacije.

- Šećer, brašno, sol, osnovne namirnice koje mogu trajati duže, a što se tiče higijene prikupljamo šampone, gelove, sapune, četkice za zube, sve što je neophodno za higijenu i dječje pakete – ističe Drinka Sopta, ravnateljica društva Crvenog križa Zagrebačke županije.

Prihvatni centri brzo se pune ljudima kojima se u trenu srušio cijeli svijet. Hrvatska im je, barem zasad, novi dom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!