Ukrajinke u Dubrovniku i dalje bez posla, nemaju kamo s djecom

22.05.2022.

12:26

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

U vrtićima nema mjesta za male Ukrajince

U vrtićima nema mjesta za male Ukrajince

Foto: Dnevnik / HRT

Od početka invazije u Hrvatsku je stiglo više od 18 tisuća ukrajinskih izbjeglica. Tristotinjak je utočište od rata pronašlo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a većina je smještena u samom Dubrovniku. No ne mogu se zaposliti, jer u gradskim vrtićima nema slobodnih mjesta.


Ukrajinke Oksana i Mila u Dubrovnik su iz ratom pogođene Ukrajine s djecom stigle u ožujku.

- Htjela bih zahvaliti ljudima koji su nas primili. Mišo i Sanja imaju svojih četvero djece, ali svaki dan dolaze pitati kako smo, to nam je bilo jako bitno u prilagodbi. Moj je suprug ostao u Ukrajini, s njim se redovito čujem, kaže Mila Kirianova iz Ukrajine.

Iako ugodno iznenađene gostoprimstvom, pa čak i ponudama za posao, s djecom jednostavno nemaju kamo.

- Zaposlila sam se u jednom restoranu gotovo odmah čim sam došla u Dubrovnik. Dok radim, moja starija kći, trinaestogodišnjakinja, čuva svoju trogodišnju sestru, ali ujedno pohađa i online nastavu, što je teško uskladiti, kaže Oksana Paziuk iz Ukrajine.

- Vlasnik kuće gdje stanujemo ima trgovinu, bila bih prodavač u trgovini. On nas opskrbljuje svakodnevnim potrepštinama, ali želim raditi kako bih imala svoj novac, kaže Mila.

Na mjesto u vrtiću za svoju djecu čekaju i deseci dubrovačkih obitelji.

- Definitivno imamo problem s prostorom, tražimo stalno neke nove lokacije, ali, nažalost, zato ne možemo udovoljiti zahtjevu da inkorporiramo djecu uz Ukrajine u redovan program, nego ćemo za njih morati raditi posebne programe, koje smo zamislili da budu u popodnevnim satima, tako da se onda i ta djeca iz Ukrajine zajedno druže, da se igraju, kaže Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Proširivanjem postojećih vrtićkih kapaciteta te zakupljivanjem novih prostora, Grad bi za nekoliko godina napokon mogao primiti svu djecu, no ovim je mladim ukrajinskim obiteljima to tek daleka budućnost.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!