14:08 / 14.03.2022.

Autor: HRT

Ukrajinske obitelji u Vodicama - cijela zajednica je otvorila i ruke i srce i primila ih

Marijana Biluš, ravnateljica Gradskog društva Crveni križ.

Marijana Biluš, ravnateljica Gradskog društva Crveni križ.

Foto: HTV / HRT

U Vodicama trenutno boravi nekoliko obitelji iz Ukrajine, a s osnovnim potrepštinama im pomaže Crveni križ.

- Do jučer smo imali 7 obitelji, jučer su došle nove i sada ih je 11. Naši djelatnici i volonteri su na terenu, vode evidenciju i utvrđuju što im treba. Ciljano prikupljamo hranu i higijenske potrepštine, rekla je za HTV Marijana Biluš, ravnateljica Gradskog društva Crveni križ.

Objasnila je da to podrazumijeva one namirnice koje mogu dulje trajati, poput ulja, riže, juhe u vrećici, konzervi; dječje pakete - kašice, žitarice i higijenske potrepštine; te higijenske potrepštine za odrasle poput četkica za zube, paste za zube, šampona i sapuna.

Kada ih pozovu, osobe koje su ih primile u domaćinstvo ili sami Ukrajinci, oni kod njih i utvrđuju što im sve treba.

- Hrana i higijena se prikupljaju na nivou cijele Hrvatske, no mi još prikupljamo i odjeću, obuću, ono što im sada treba. Ženama trebaju i četke za kosu i fenovi, posteljina - sve što im treba, mi pokušavamo uskočiti u ovom trenutku, rekla je Biluš.

Što se tiče pojedinaca koji sami donesu stvari potrebitim Ukrajincima, napune im frižidere i jave Crvenom križu da su kod njih i što im dalje trebaju donijeti. Uskaču svi, dodaje, kada god mogu.

Ukrajinske obitelji smještene su kod Vodičana, imaju i prijateljsko-rodbinske veze, ali neki od njih tu ljetuju godinama.

- Cijela zajednica je otvorila i ruke i srce i primila ih, rekla je.

Posla je preko glave, volontiranje dolazi do izražaja - uskaču svi, koga god zovu, no imaju veću potrebu za volonterima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!