Umirovljenici zabrinuti zbog nove mirovinske reforme

05.05.2023.

14:42

Autor: HRT

Umirovljenici zabrinuti zbog mirovinske reforme

Umirovljenici zabrinuti zbog mirovinske reforme

Foto: HTV / HRT

Platforma Umirovljenici zajedno, umirovljeničke udruge i reprezentativni sindikati osvrnuli su se na najavljene porezne reforme te prijedlog za korekciju doprinosa za prvi mirovinski stup. Posebno ih zabrinjava najava da bi se od sljedeće godine mogla smanjiti stopa doprinosa za prvi mirovinski stup s 15 na 13 posto.


- Povećavanje ili davanje različitih neoporezivih dodataka na plaće samo se kratkoročno pomaže zaposlenicima, ali dugoročno odmaže jer se tako stimuliraju poduzetnici koji sve više isplaćuju "ispod stola", što znači da je mirovinski fond na sve većem gubitku, a mirovine sve manje. To se vidi i iz činjenice da svake godine za isplatu mirovina nedostaje sve više sredstava koja se nadoknađuju iz drugih proračunskih prihoda, rekao je Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika.

- Čak i opravdanje vladajućih da će razliku "pokrpati" iz državnog proračuna, a radnik će dobiti neto više na ruke, ne znači ništa drugo nego još jedna u nizu potpora poslodavcima da ne moraju dizati plaće nego da umjesto toga, eto, država uskače. Nakon što uskače različitim potporama za zapošljavanje starih, mladih, osoba s invaliditetom i cijelog niza drugih kategorija, sada uskače i ovdje, kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!