Petrinjce noćas probudio potres magnitude 3,7 prema Richteru

06:54 / 02.08.2021.

Autor: HRT

Umjeren potres zabilježen je noćas u 1.27 s epicentrom kod Petrinje

Umjeren potres zabilježen je noćas u 1.27 s epicentrom kod Petrinje

Foto: Boris Scitar / Vecernji list/PIXSELL

Umjeren potres zabilježen je noćas u 1.27 s epicentrom kod Petrinje. Magnituda mu je bila 3,7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnjeva EMS ljestvice, objavila je Seizmološka služba Hrvatske. 

Potres su osjetili i stanovnici sisačkog područja. Kažu da je bio snažan i da su čuli eksploziju. 

Fiket: Potresi su tu i još će ih neko vrijeme biti  

Petrinjsko je područje i 24. srpnja pogodio prilično jak potres, magnitude 3,8 prema Richteru. Intenzitet u epicentru bio je V stupnjeva EMS ljestvice, a potres se osjetio u široj okolici Petrinje, Siska i Gline.

Seizmolog Tomislav Fiket rekao je da je taj potres bio na dubini od 8 kilometara i to je za naše područje i za područje Siska i Banovine očekivana dubina potresa.


- Osjetio se na širem području. Vjerojatno je uznemirio građane jer je već svima dosta potresa i vjerojatno su se nadali da su ovi jači iza nas. Međutim, mi smo stalno naglašavali i naglašavamo i dalje da ta serija može trajati i dvije godine. Tako da, na žalost, potresi su tu i još će ih neko vrijeme biti, kazao je Fiket. 

Pregledavanje objekata oštećenih u potresu

Na području Sisačko-moslavačke županije pregledano je 37.907 stambenih objekata, od ukupno 39.908 prijavljenih objekata oštećenih u potresu u prosincu i poslije, izvijestili su u petak iz županije na temelju najnovijih ArcGIS podataka. Zbog oštećenja u potresu neuporabljiva su 4254 objekta, a 413 ih je neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja.

Privremeno je neuporabljivo 3718 objekata kojima je potreban detaljan pregled, a privremeno neuporabljiva, uz potrebne mjere hitne intervencije, su 4523 objekta. Bez oštećenja uporabljiva su 704 objekta, njih 7296 uporabljivo je bez ograničenja, dok je 16.999 objekta uporabljivo s preporukom o postupanju.

Banovinu je jučer pogodilo i snažno nevrijeme. Prouzročilo je štetu na objektima, rušilo stabla te izazvalo teškoće u prometu i opskrbi strujom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!