Umrijeti u vrijeme pandemije - bez oproštaja, dodira, posljednjeg zbogom...

12.02.2021.

10:36

Autor: Barbara Majstorović/HRT

Bolnica

Bolnica

Foto: Puls / HTV

Nikada nije lako izgubiti najbliže, a posebno je teško u doba pandemije izazvane koronavirusom. Bez dodira, zagrljaja, posljednjeg zbogom... Priča iz HRT-ove emisije Puls.

Odlaze sami, ne samo umirući od COVID-a, nego i drugi teški bolesnici... 


- Bio je užasan osjećaj razmišljati kako je ona tamo sama, kako je u užasnoj, užasnoj boli, nama nezamislivoj, da se i ona suočava s vlastitom smrtnošću u tom trenutku i da je sama i da nas želi vidjeti, a ne može nas vidjeti, ne može nas ni čuti. Razdire vas sve to, razdire vas razumije li uopće da su zabrane i da mi ne možemo k njoj i što mi sve poduzimamo da joj možemo doći jer smo stvarno svašta poduzimali da bi nas pustili u bolnicu, rekla je Tanja Barbarić


Majka joj je preminula tijekom epidemije izazvane koronavirusom. Nitko od članova obitelji nije se imao priliku oprostiti od nje. 

Galerija
Bolnica, Foto: Puls/HTV
Bolnica u vrijeme epidemije koronavirusa, Foto: Puls/HTVBolnica, Foto: PUls/HTV

A nitko ne bi smio umrijeti sam, kažu u KBC-u Rijeka. Zato su oni odlučili dopustiti članovima obitelji oproštajni posjet umirućima od COVID-a. 


- Kada je čovjek umirući, medicina, jasno, tu njemu više ne može pomoći, ali ono što može učiniti je da dotakne, naprosto da bude uz tog čovjeka da mu kaže "nisi sam". Ono čime se mi u radu rukovodimo je upravo ta rečenica - nitko ne smije umrijeti sam, rekla je pročelnica Zavoda za palijativnu medicinu KBC-a Rijeka Karmen Lonačrek. 


Novinarka Sonja Njunjić također nije imala priliku oprostiti se od voljenog supruga. 


- Ta bol će vjerojatno proći, ja mislim, ako ne poludim prije toga. Bilo je nekoliko mogućnosti, da se mene pozove na 5 minuta, bilo je nekoliko mogućnosti. Nije on pao i umro, nije ga udario automobil i da je umro, nego je bilo nekoliko mogućnosti da se malo pokaže tog nečega što ja sada želim, rekla je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!