Upravljanje prometom iz jedne sobe

22.01.2023.

09:32

Autor: Melita Šare/HRT

"Mozak" zadarskog prometa

"Mozak" zadarskog prometa

Foto: HTV / HRT

Dugo se priča o takozvanom inteligentnom transportnom sustavu u Zadru. Čini se, da je u završnoj fazi. On će značiti bolju protočnost vozila tj. upravljanje prometom iz jedne sobe, smještene u poduzetničkom inkubatoru. A svi znamo koliko nas, primjerice, zagušenost prometa nervira u turističkoj sezoni.

Iako ima tek četrdesetak kvadrata , već je prozvana "najpametnijom" sobom u Zadru. Naime, ovo bi od ožujka trebao biti "mozak" zadarskog prometa.

- Evo prvi put imamo vidjeti kako će to zapravo izgledati u ovoj našoj sobi, odnosno, gradskom centru za kontrolu prometa. Moći će se upravljati semaforima i optimizirati , zapravo, poboljšati protočnost prometa, rekao je Josip Milić, voditelj projekta.

Zasad informatičari rade sve kako bi zasvijetlili monitori sa slikama 17 zadarskih raskrižja, gotovo polovica od ukupnog broja. Bolja prometna protočnost isprva će najviše doći do izražaja na "žili kucavici" Tuđmanovoj.

- Još uvijek ima semaforskih uređaja koji se trebaju ažurirati, dodao je Milić.

Ovu vrstu inteligentnog transportnog sustava u Hrvatskoj još nema nitko.

- Split je na tragu ovog projekta. Šibenik je stavio naglasak na nadzor javnih površina, ne toliko na promet, a Zagreb uglavnom na naplatu parkiranja, rekao je Goran Ravlić, tehnički voditelj projekta.

Što upravljanje prometom znači za građane?

- Imat će mogućnost ručnog upravljanja, odnosno, intervencija da bi se izbjegle gužve, dodao je Ravlić.

Inače, građane najviše zanima hoće li im novopostavljene kamere registrirati i prometne prekršaje.

- Nije zamišljen kao sustav, odnosno, kamere nemaju namjenu prepoznavanja prometnih prekršaja, već u ovom trenutku samo unapređenje prometa, rekao je Milić.

Zasad pametni semafori još zbunjuju , primjerice, pješake koji zaborave pritisnuti ovu tipku na raskrižju. Jednostavno potrebna je prilagodba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!