16:46 / 18.02.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

I za samoborsku češnofku oznaka izvornosti

Češnovke

Češnovke

Foto: Josip Gavranović / HRT

Nakon samoborske kremšnite i rudarske greblice - koje su zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, samoborski obrtnici imaju još jedan adut u rukavu. Uskoro bi njihova ČEŠNOFKA trebala dobiti oznaku izvornosti, odnosno zemljopisnog podrijetla. Omiljena je to delikatesa na području Samobora, ali i šire. Samoborska češnofka radi se od odrezaka svinjskog mesa i svinjske masnoće. Smije se, kažu nam upućeni, staviti i junećeg mesa.

- Uz to meso, glavni sastojak je uvarak od češnjaka i vina koji se iscijedi. Kobasica mora stajati 24 sata da bi se u toj fermentaciji spojili svi začini s mesom i da bi dobili posebnu aromu, govori Igor Runtas, predsjednik Udruge Samoborska češnofka.

Od prirodnih začina dodaju se papar i sol. Dimi se na bukovim ili grabovim drvima, a češnofku ćete prepoznati po još jednom detalju.

-Prava samoborska češnofka je prepoznatljiva po tome da se veže po jedan par, pokazuje Veljko Horvat, proizvođač.

Ministarstvo poljoprivrede sljedećih će 60 dana provjeravati pridržavaju li se licencirani proizvođači pravila. To je prvi korak prema cilju - zaštiti imena na tržištu Europske unije.

- Poučeni iskustvom nekih drugih mesnih proizvoda poput pršuta kulena taj postupak je išao puno brže. Važno je da susjedi nemaju žalbu na ime, govori Runtas.

Vrijedni Samoborci tu ne staju. U planu je zaštita samoborskog kukuruznog kruha.

- Ovaj kruh je drugačiji. Radi se od kukuruza osmoredca, on je kristalnog oblika, u sebi sadrži puno brašna i melje se u mlinu na kamen, pokazuje Dragica Kos, Udruga Etnofletno.

Kako je krenulo uz samoborsku kremšnitu, rudarsku greblicu, češnofke i kukuruzni kruh uskoro će teško biti reći što je najprepoznatljiviji simbol samoborskog kraja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!