Uskrsni ponedjeljak - dan kršćanske svetkovine

05.04.2021.

07:12

Autor: T.D./HRT

Uskrsni ponedjeljak

Uskrsni ponedjeljak

Foto: Ilustracija / Pixabay

Uskrsni je ponedjeljak dan kada se kršćani prisjećaju puta uskrsnulog Isusa u grad Emaus i njegova prvoga susreta s učenicima. Nakon uskrsnuća učenici su Isusa sreli na putu iz Jeruzalema u obližnji Emaus, gdje su ga prepoznali u lomljenju kruha. 

Uskrsni je ponedjeljak i drugi dan Uskrsa. Prema drevnoj crkvenoj tradiciji, najveći blagdani slave se dva dana, a taj dan obično je bio posvećen za posjet obiteljima te različita hodočašća. Ove godine zbog koronakrize slavit će se prema epidemiološkim mjerama. Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali se u 19. stoljeću skratilo na jedan dan poslije Uskrsa. Uskrsni ponedjeljak je službeni praznik u većini europskih država, u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Argentini, Čileu i u nekim državama Afrike i Srednje Amerike. 

Tjedan od Uskrsa do iduće nedjelje naziva se i Bijeli tjedan, prema odjeći koju su u počecima Crkve nosili novokrštenici. Uskrsno vrijeme nastavlja se i traje još 50 dana, do blagdana Duhova.

Više o značaju Uskrsnog ponedjeljka u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog Kaptola zagrebačkog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!