13:00 / 04.04.2021.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik u podne/HTV/IMS

Uskrs na ranjenoj Banovini

Uskrs u tužnim okolnostima

Uskrs u tužnim okolnostima

Foto: HRT / IMS

Prvi je ovo Uskrs koji Banovina obilježava nakon razornog potresa. Mnogi stanovnici dočekali su ga izvan svoga doma. 


Petrinjci su Uskrs dočekali u tužnim okolnostima, ali ipak svečano. Dio njih uskrsno prijepodne odlučilo je provesti na misi u crkvi sv. Lovre, koji je inače i zaštitnik Petrinje. Ta je crkva potpuno stradala za vrijeme Domovinskog rata. Nanovo je sagrađena, sada ju je oštetio potres. Nasreću, nema toliko oštećenja pa se u njoj mogu održavati mise.

Dio vjernika pratio je misu iz unutrašnjosti crkve, a velik broj vani. Naravno, današnja propovijed morala se dotaknuti razornog potresa. Kako je rečeno, tijekom proteklih godinu dana, prvo za vrijeme zagrebačkog, a onda i petrinjskog potresa, brojni naši sugrađani pokazali su izuzetnu kršćansku ljubav, solidarnost i brigu za druge. Upravo nas Uskrs podsjeća da bismo takvi trebali biti i da bismo se tako trebali ponašati cijele godine.

Vjernici s kojima smo danas razgovarali rekli su nam kako će ovaj blagdan provesti u krugu obitelji, mnogi od njih nažalost ostali su bez krova nad glavom. Nadaju se boljoj i mirnijoj budućnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!