07:39 / 24.03.2020.

Autor: HRT

[UŽIVO] Koronavirus u Hrvatskoj - najnovije informacije

-

-

Foto: - / -

Dosad su u Hrvatskoj 382 osobe zaražene koronavirusom. Novozaraženih u zadnja 24 sata je 67. Dobra je vijest da je izliječeno 16 ljudi.
Iz Nacionalnog stožera potvrđeno je da su dosad u Hrvatskoj 382 osobe zaražene koronavirusom. To je povećanje od 21 osobe u odnosu na jutrašnje stanje a 67 od jučer. Dobra je vijest da je izliječeno 16 ljudi.

Posljednjih pet dana najveći skok broja novooboljelih imali smo u subotu, 21. ožujka, njih 78. Dan poslije, kada je Zagreb pogodio razorni potres i kada sustav za testiranje neko vrijeme nije mogao raditi, taj je broj pao na 48. Posljednja dva dana imamo otprilike jednak broj novih slučajeva, jučer 61, danas 67, što epidemiolozi smatraju dobrim jer nam ta krivulja ne raste prestrmo.● Hrvatski generalski zbor (HGZ) poručio je da svi trebamo biti ozbiljni i slušati upute nadležnih, ističući da će svi članovi svojim primjerom pokazati kako je važno držati se propisanih postupaka. Odali su priznanje svima onima koji se na prvoj liniji bore protiv koronavirusa i stavili se na raspolaganje nadležnima.

● Na vrijeme smo počeli donositi adekvatne mjere i kad bi imali malo sreće mogli bi ostati na horizontalnom dijelu krivulje, kazao je u Dnevniku HTV-a Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Opširnije

● U Italiji je u zadnja 24 sata korovavirus ubio 743 osobe. Ukupno je zaraženo 69.176 ljudi, a novozaraženih je 5249. Jučer je od koronavirusa u Italiji umrlo 602 ljudi, u nedjelju 651 osoba, u subotu 793, a u petak 627. Opširnije ● Od ponedjeljka radi izdvojena ordinacija Doma zdravlja Zadarske županije za Covid-19, na Ravnicama, na lokaciji bivšeg Centra za ovisnost. Opširnije ● U RH od 9 sati novooboljelih od koronavirusa je 21, ukupno 382, rečeno je na konferenciji Stožera civilne zaštite. Broj testiranih je 3159, broj ozdravljenih je 16, otpušteno ih je 14 iz bolnice u Zagrebu te po jedan iz Rijeke i Varaždina, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. "Naše mjere djeluju poput antibiotikai bazirane su na preporukama struke. Ja im vjerujem i preporučam svima vama da vjerujete struci", dodao je. Opširnije 

Konferenciju smo uživo pratili na našoj Facebook stranici HRT Vijesti.● Iz Nacionalnog stožera jutros u 9 sati potvrđeno je da je dosad u Hrvatskoj 361 osoba zaražena koronavirusom. Na respiratoru je jedna osoba više, odnosno njih šest. Obavljeno je 3.013 testova, a izliječeno petero ljudi. Efekt uvedenih mjera za obranu od koronavirusa, vjeruju u Stožeru, bit će vidljiv za 5 do 6 dana. ● U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva koronavirusa što sada čini ukupnu brojku od 21 oboljelih, priopćio je u utorak Županijski  Stožer  civilne zaštite. Svi su dobrog općeg stanja s blagim simptomima. Svi kontakti novooboljelih su stavljeni u samoizolaciju te se obrađuju, izvijestio je Stožer. U karanteni se u Splitsko-dalmatinskoj županiji nalazi 58 osoba.

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas prijepodne nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, dosad su ukupno zaražene 22 osobe, a očekuju se rezultati za 11 nalaza, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Opširnije

●  Od jučer u 16 sati 46 osoba više je zaraženo. Najteže oboljeli su u Klinici za infektivne bolesti. Na respiratoru je ukupno šest osoba. Većina ih je srednje životne dobi, kazala je dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Riječ je o populaciji koja je prva oboljela, a zarazili su se na putovanjima, primjerice tijekom boravka na skijanju.

- Mogu reći da je dodatno došlo do pogoršanja kliničkog stanja kod jednog bolesnika tako da u ovom trenutku imamo 6 na mehaničkoj ventilaciji s tim da je njihovo stanje i nadalje stabilno i ukazuje na određenu mogućnost oporavka, kazala je Markotić.

Dodala je i da imaju izvrstan tim intenzivista, infektologa koji su brojne ljude u brojnim teškim situacijama izvukli i spasili.

- Svi se iskreno nadamo da ćemo i ovih šest, ali i sve one koji nažalost ubuduće budu završili na respiratoru uspjeti spasiti ih i pomoći im, dodala je.

● Prosječna dob oboljelih je 49 godina. 56% su muškarci, 44% žene.  

- U dobnoj skupini od 60 do 70 godina imamo 12,7 oboljelih, odnosno od 70- 80 godina 6,1 oboljelih. To su dobri rezultati, međutim možemo i moramo bolje, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš, koji je izvijestio o 46 novo oboljelih ze ukupno 39 bolesnika koji su hospitalizirani.

● Ministar Davor Božinović upozorio je na novi momenat - snijeg. "Snijeg je pao, ali nije vrijeme za snježne radosti", poručio je roditeljima. Opširnije

● Iz Stožera su poslodavce pozvali da organiziraju posao s minimalnim brojem ljudi. Propusnice za sve one koji su isključeni iz zabrane napuštanja mjesta prebivališta - sudionike u opskrbi, zaposlene u bitnim službama, novinare, građane - koji putuju na posao i žurne službe - izdavat će se na rok od sedam dana. Dozvole se trebaju zatražiti od Stožera civilne zaštite i to preko elektroničke pošte. Treba navesti osobne podatke i razlog.

● U kupnju samo po nužno, poručio je ministar, zamolivši za prestanak bilo kakvih akcija u smislu reklama za primjerice televizore.

- Molim pogotovo veća prodajna mjesta, supermarkete, a to molim i medije da se prestane s reklamiranjem nekakvih akcija koje nemaju veze s osnovnim potrebama kada je u pitanju prehrana, kada su u pitanju higijenske potrepštine. Ovo nije vrijeme kada se treba reklamirati jeftiniji televizor ili ne znam što, rekao je.

● Odgovornim ponašanjem i pridržavanjem mjera svi pomažemo. Osobe koje su zdrave, ističu u stožeru, ne moraju nositi maske. 

- Ovo što se traži od ljudi da nose maske prilikom ulaska u trgovinu, to nema smisla kod zdravih ljudi. Kod onih koji imaju neke simptome, bez obzira je li to obična prehlada, kihanje, kašljanje, dobro je da nose masku jer na taj način neće prenijeti niti prehladu niti nikakvu drugu respiratornu bolest, kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

● Najviše je oboljelih u Zagrebu i Istri. Županije koje još nemaju zaraženih su Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska.

● Opskrba, odnosno teretni promet funkcinora vrlo dobro, u Europi vjerojatno nema bolje organizacije od naše, kazao je.

Konferenciju smo, kao i svakog jutra, uživo prenosili na našoj Facebook stranici HRT Vijesti.VIDEO: Snijeg umjesto proljeća

U Rijeci omogućeno testiranje na koronavirus

● Od 3 tisuće prijava, policija je utvrdila gotovo 1000 kršenje mjera samoizolacije. Od noćas su uspostavljeni policijski punktovi na izlaznim dijelovima Zagreba. Marko Rašić, načelnik Policijske Uprave zagrebačke kaže kako su noćas zatekli osobu koja je kršila samoizolaciju, nalazio se s još tri osobe u automobilu. Opširnije

● Propusnice za sve koji su isključeni iz zabrane napuštanja mjesta prebivališta - sudionike u opskrbi, zaposlene u bitnim službama, novinare, građane - koji putuju na posao i žurne službe, izdavat će se na rok od sedam dana u gradskim uredima za mjesnu samoupravu radnim danom u u razdoblju od 9 do 15 sati. Za izdavanje potvrde neophodni su osobni podaci, OIB, uz navođenje razloga odlaska iz mjesta prebivališta, te potpisana izjava kojom se potvrđuje istinitost podataka. Opširnije.

● Ministar Božinović nada se da neće doći do mjere potpune zabrane kretanja, ali i te mjere su u pripremi, rekao je. Za osobe koje su u samoizolaciji, a pogođene su potresom, rekao je da, u suradnji s epidemiološkom službom, ravnatelj Studentskog doma Cvjetno naselje, gdje je više od 180 osoba,  ima predviđene protokole za tu situaciju.

● Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" profesorica Alemka Markotić ponovno je pozvala građane - da se drže higijenskih mjera, održavaju distancu te da se ne okupljaju!

- Iskreno, to ne mogu shvatiti, da netko može biti toliko sebičan da se ne može uzdržati od određenih aktivnosti kojima ugrožava i svoju obitelj i bližnje, sve oko sebe. To bi trebalo, ako ne možemo ljudima objasniti, onda i građanstvo treba utjecati na taj uski krug ljudi, i restriktivne mjere sigurno trebaju biti strože. A ti ljudi, ono što je točno, će nas uvesti u kompletnu blokadu i talijanske scenarije i za to trebaju snositi stroge sankcije, upozorila je.

● Potaknuti neodgovornim ponašanjem pojedinaca, kršenjem mjera samoizolacije te brojnim pogrešnim tumačenjima odgovarajućih kaznenih propisa, priopćenjem je reagirao Pravni fakultet - Katedra za kazneno pravo. Ističu da je kršenje samoizolacije - ne samo prekršaj za koji se izriče novčana kazna - nego u određenim uvjetima i kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti. Opširnije

● U neodgovorno ponašanje moglo bi se svrstati i subotnje okupljanje u Glini, u zavičajnom klubu MarinBrod, na kojem su, uz više osoba, bili i HDZ-ov sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i njegov sin Dario, zamjenik gradonačelnika Gline i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite. Okupljene je rastjerala policija, a županov sin Dario Žinić poslijepodne je smijenjen. Opširnije

● Iako je ravnateljica Daruvarskih toplica Mira Zakora još u petak tvrdila da i ta ustanova poštuje mjere Nacionalnog i Županijskog stožera te da su zatvoreni svi ugostiteljski objekti - čini se da to nije bila istina. Zbog toga je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u ime osnivača Daruvarskih toplica, zatražio od Upravnog vijeća njezino razrješenje. Objekt u toplicama koji je, unatoč mjerama, pružao ugostiteljske usluge. Zatvoren je. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!